Sjeverna Koreja testirala balističke rakete

Zvaničnik sjevernokorejskog ministarstva inostranih poslova naveo je za japansku agenciju Kjodo da je lansiranje raketa bilo dio rutinskih vojnih vježbi
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Beta/AP
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.06.2014. 10:13h

Sjeverna Koreja testirala je danas dvije balističke rakete koje su pale u more istočno od poluostrva, saopštila je danas južnokorejska vojska, javile su agencije.

"Sjeverna Koreja ispalila je dvije rakete ka Japanskom moru", rekao je portparol Ministarstva odbrane Južne Koreje, ne navodeći o kom tipu rakete je riječ.

Južnokorejska agencija Jonhap javila je da su testirane rakete tipa "skad" (SCUD), dometa od oko 500 kilometara.

Proba je izvedena tri dana pošto je saopšteno da je sjevernokorejski lider Kim Džong Un nadgledao testiranje tri nove rakete visoke preciznosti.

Raketne probe se tumače kao demonstriranje sile sjevernokorejskog režima uoči posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Seulu, planirane za 3. i 4. jul.

To će biti prvi put u posljednjih 20 godina da jedan kineski predsjednik prvo otputuje u posjetu Južnoj, a ne Sjevernoj Koreji.

Peking je tradicionalni saveznik Pjongjanga i Sjevernoj Koreji obezbjeđuje neophodnu ekonomsku pomoć.

Pjongjang: Lansiranje dio rutinskih vojnih vježbi

Zvaničnik sjevernokorejskog ministarstva inostranih poslova naveo je za japansku agenciju Kjodo da je lansiranje raketa bilo dio rutinskih vojnih vježbi.

I japansko ministarstvo odbrane je saopštilo da Tokio procjenjuje da su sjevernokorejske rakete prelijetele sličnu distancu, ali test dolazi uoči planiranih i veoma rijetkih razgovorima na nivou vlada Japana i Severne Koreje u utorak, u Pekingu.

Neimenovani zvaničnik sjevernokorejskog ministarstva inostranih poslova je rekao da “to neće imati bilo kakav uticaj na vladine razgovore u kineskom gradu”, prenosi AFP.

"Japan je, sa svoje strane, uložio oštar protest sjevernokorejskoj strani preko ambasade (u Pekingu)", potvrdio je japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida novinarima.

Ministar je, međutim, naveo da neće bili promjena u zvaničnim razgovorima zakazanim za utorak, dodaje AFP.

Bonus video: