"Teški izbori"

Hilari Klinton: Obama je pravio greške

Razlike između Obame i Klinton, bez obzira koliko suptilne, mogu se pokazati ključnim ako se ona odluči da se kandiduje za predsjednicu SAD
10 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Beta/AP
Hilari Klinton, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.06.2014. 09:54h

Hilari Klinton u svojoj knjizi govori o razlikama sa Obamom i tvrdi da je njegova administracija na Bliskom istoku napravila taktičku grešku.

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton napisala je u svojoj knjizi, koja uskoro treba da izađe, i da se zalagala da bivši egipatski lider Hosni Mubarak prenese vlast svom nasljedniku čemu se usprotivio predsjednik Barak Obama.

U knjizi "Teški izbori" Hilari Klinton opisuje podjele u američkoj administraciji tokom Arapskog proljeća 2011.

Ona je sebe svrstala među iskusne i oprezne realiste poput potpredsjednika Džoa Bajdena, savjetnika za nacionalnu bezbejdnost Toma Danilona i ministra odbrane Roberta Gejtsa koji se nisu slagali s mlađom generacijom savjetnika u Bijeloj kući koji su bili "pometeni dramom i idealizmom momenta".

Bivša državna sekretarka je rekla da nije željela da SAD budu doživljene kao neko ko odbacuje starog saveznika bez jasne slike budućnosti za regionalne saveznike poput Izraela i Jordana.

Razlike između Obame i Klinton, bez obzira koliko suptilne, mogu se pokazati ključnim ako se ona odluči da se kandiduje za predsjednicu SAD na izborima 2016. godine, navodi agencija Asošiejtid pres.

Hilari Klinton je ocenila u knjizi da je na Bliskom istoku Obamina administracija napravila taktičku grešku, što je tvrdio i Izrael, kada se zalagala za obustavu građenja novih jevrejskih naselja na spornim teritorijama.

Dodala je da je to samo očvrsnulo stav palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koji nije htio da pregovara direktno s Izraelom tih 10 mjeseci pauze u izgradnji, jer ona nije važila i u istočnom dijelu Jerusalima koji Palestinci žele za prijestonicu svoje buduće države.

Kada je Netanjahu sačekao da pauza istekne, pregovori su propali, mada je Klinton za to optužila obje strane. Prema njenim riječima, Abas je ismijao ustupke koje je napravio Izrael, ali su Palestinci potom tražili da se produži obustava gradnje kako bi nastavili pregovore.

Preporučujemo za Vas