Bangladeš: Kinezi grade most na Gangu

Izgradnja počinje dvije godine nakon što je taj tri milijarde dolara vrijedan projekat blokiran zbog korupcije, navodi vlada u Bangladešu
0 komentar(a)
Most, Foto: Shutterstock
Most, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2014. 10:47h

Kineska kompanija CMBEC (China Major Bridge Engineering Company) gradiće najveći riječni most u Bangladešu.

Izgradnja počinje dvije godine nakon što je taj tri milijarde dolara vrijedan projekat blokiran zbog korupcije, navodi vlada u Bangladešu.

Most dug 6,2 kilometra preko rijeke Padma (lokalno ime za Gang u tom dijelu njegovog toka) povezivao bi prijestonicu Daku sa oblastima na obali i ima za cilj transformaciju siromaštvom pogođenog juga Bangladeša, prenosi agencija Frans pres.

Kineska kompanija gradiće osnovni dio mosta po cijeni od 1,55 milijardi dolara, izjavio je ministar komunikacija Bangladeša Obaidul Kvader.

Svjetska banka je u junu 2012. otkazala zajam za most, navodeći da Daka nije sarađivala u istrazi korupcije na projektu. Potez Svjetske banke slijedili su ostali investitori, među kojima je i Azijska razvojna banka, zbog čega je izgradnja mosta dovedena u pitanje.

Projekat podrazumijeva most na dva nivoa, sa autoputem i prugom, koji bi trebalo da obezbijedi bolju vezu sa siromašnim južnim regionima. Trenutno se sav saobraćaj preko Padme obavlja trajektima, koji su često nesigurni zbog preopterećenosti i lošeg održavanja.

Bonus video: