Kontrola leta kod L.A. otkazala zbog zabune u softveru

Kompjuter je uočio konflikt između visine i upotrebe "vizuelnih pravila letjenja", pa je počeo da prebacuje U-2 na visinu od 10.000 stopa
68 pregleda 0 komentar(a)
AVion, Foto: Reuters
AVion, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2014. 08:13h

Zvaničnici Federalne agencije za avijaciju SAD objelodanili su danas da je kontrola leta kod Los Anđelesa bila prošle sedmice van funkcije uslijed zabune koju je u sistemskom softveru izazvao plan leta jedne špijunske letjelice.

Zbog ove nevolje, uključio se rezervni sistem kontrole leta koji je omogućio bezbjednu navigaciju aviona koji su u tom trenutku bili u vazduhu, ali su otkazane stotine letova prema Južnoj Kaliforniji.

Federalna agencija za avijaciju je saopštila rano jutros da se softver kontrole leta sjeverno od Los Andjelesa "suočio sa problemima dok je obrađivao plan leta, priložen za U-2 (špijunsku letjelicu)". U-2 leti na visini od oko 60.000 stopa na osnovu "vizuelnih pravila letjenja".

Prema navodima Agencije, kompjuter je uočio konflikt između visine i upotrebe "vizuelnih pravila letjenja", pa je počeo da prebacuje U-2 na visinu od 10.000 stopa, čime je preopteretio softver.

Bonus video: