Uživaoci kanabisa danas slave svoj svetac

Proslave povodom 4/20 su učestale posljednjih godina, ali njihovo porijeklo leži u nestašlucima grupe prijatelja iz jedne srednje škole u San Rafaelu, u Kaliforniji 1971.
5 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2014. 14:11h

Broj 420 je godinama termin za marihuanu, ali mnogi ne znaju njegovo porijeklo i kako je ušao među narod.

Uživaoci marihuane danas će se sastati širom Sjedinjenih Država kako bi obilježili ono što je u njihovim kalendarima postao pravi svetac - 4/20 ili 20. april - time što će pušiti marihuanu, moguće tačno u 4.20 poslije podne.

Proslave povodom 4/20 su učestale posljednjih godina, ali njihovo porijeklo leži u nestašlucima grupe prijatelja iz jedne srednje škole u San Rafaelu, u Kaliforniji 1971. Te jeseni, pet srednjoškolaca došlo je u posjed rukom iscrtane mape koja navodno otkriva lokaciju jednog usjeva marihuane u Point Rejesu, sjeverozapadno od San Franciska.

Prijatelji - koji su sebe nazivali „Voldosima“, jer su se obično okupljali pored jednog zida (vol na engleskom) - sastali su se poslije škole, u 4.20 poslije podne, i krenuli u lov na blago. Nikada nisu našli „blago“. „U to vrijeme smo pušili mnogo trave“, kazao je za BBC Dejv „Voldo“ Rediks, danas 59-godišnji režiser. „Mnogo smo se zabavili tragajući za blagom“. Oni su zatim počeli da koriste termin 420. To su radili i njihovi prijatelji i poznanici, među kojima su i bili članove rok benda Grejtful ded. Taj termin se proširio među fanovima benda.

Zatim je 1990. urednik „Haj tajmsa“ Stiv Blum pročitao pojašnjenje za 420 na flajeru za koncert grupe. Osoblje „Haj tajmsa“, tada vodećeg časopisa o marihuani, počelo je da ga koristi. (Oni su održavali sastanke u 4.20 poslije podne, na kojima se, naravno, pušilo puno marihuane.) Dvadeset godina kasnije, „Magazin 420“ je prenio tvrdnju rivalske grupe mladića iz San Rafaela da su oni skovali taj termin. Međutim, „Voldosi“, koji su pokazali pisma i druge predmete „Haj tajmsu“, energično su branili svoju verziju. „Mi smo jedni koji imamo dokaze“, kazao je Stiv „Voldo“ Kaper.

Blum kaže da su poslije toga uživaoci marihuane počeli svugdje da primjećuju broj 420 - na brojevima zgrada, cijenama, čak i na satu u filmu „Petparačke priče“ Kventina Tarantina. Nakon što je na jednom autoputu u Koloradu više pušta iščupan saobraćajni znak koji obilježava 420. milju, zvaničnici su taj znak zamijenili sa znakom 419.99 milja.

U Denveru će ove godine biti održana glavna proslava, zahvaljujući tome što je Kolorado nedavno postao prva američka država koja je dozvolila prodaju marihuane u rekreacione svrhe. „Ovo će možda biti najveća proslava 420 koja je ikad održana“, poručio je Blum.

Galerija

Bonus video: