Transkript razgovora dokazuje neodlučnost kapetana

Korejske vlasti su pozvale članove porodica nestalih koji do sada nisu dali DNK uzorke, da to što prije učine
1 komentar(a)
Južna Koreja, brodolom, Foto: Reuters
Južna Koreja, brodolom, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2014. 14:40h

Zvaničan broj putnika koji su stradali u potonuću trajekta popeo se na 58 nakon što su ronioci uspjeli da uđu u brod i izvuku tijela. Pojavio se i transkript razgovora trajekta sa centrom za pomorski saobraćaj koji je dokazao zbunjenost i neodlučnost odgovornih osoba, javlja AP.

Čak pola sata nakon što je trajekt Sevol počeo da se naginje član posade je od centra za pomorski saobraćaj tražio informaciju da li putnici biti spašeni ako napuste brod. Nakon toga je uslijedilo nekoliko izjava sa broda u kojima su javljali da se ljudi na brodu ne mogu ni pomjeriti te da je "nemoguće emitovati" instrukcije.

Jedna od instrukcija službenika iz centra za pomorski saobraćaj bila je da svi putnici nose pojaseve za spašavanje te da obuku više odjeće.

"Ako putnici napuste brod, hoćete li moći da ih spasite?", upitao je neidentifikovani član posade. Iz centra su im odgovorili da im daju prsluke za spašavanje kako bi mogli da pobjedgnu sa mosta. Centar je ponovno dobio isto pitanje - hoće li moći da spase putnike?

"Nemojte ih pustiti da idu bez ičega (u vodu), neka makar nose prsluke za spašavanje", odgovorio je zaposleni iz centra. Kazao je i da bi kapetan trebalo da donese odluku o evakuaciji putnika.

"Ne znamo tačno kakva je situacija. Kapetan bi trebalo da donese konačnu odluku", kazao je službenik na šta mu je član posade trajekta odgovorio: "Ne govorim o tome. Pitao sam, ako se evakuišu sada, hoće li odmah biti spašeni".

Službenik je rekao da će patrolni brodovi doći za 10 minuta, ali nije pomenuo da se drugi civilni brod nalazi u blizini, piše Index.hr.

Članovi porodica nestalih na korejskom brodu sukobili se sa policijom

Ronioci su u nedjelju ujutro nastavili su sa izvlačenjem tijela iz olupine južnokorejskog trajekta koji je potonuo prije četiri dana sa 476 osoba na brodu, od kojih su većina bili srednjoškolci.

Na korejskim obalama policijski brodovi dovoze tijela, a porodice nestalih pritrčavaju svakom brodu i tragaju za svojom djecom.

Skoro 200 osoba nastavilo je protestni marš od Jinda, ostrva blizu mjesta nesreće, do kancelarija predsjednika u Seulu, a nakon što je policija pokušala da ih spriječi, izbio je kratki sukob.

U potragu za nestalima uključena su 563 ronioca i posade 204 broda. Korejske vlasti su pozvale članove porodica nestalih koji do sada nisu dali DNK uzorke, da to što prije učine.

Bonus video: