Pulicer za Gardijan i Vašington post

Pulicerova nagrada je jedna od najprestižnijih nagrada u oblasti novinarstva, a britanski i američki dnevnik je dijele u kategoriji "Javni servis"
2 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2014. 08:07h

Objavljivanje otkrića bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena o američkom programu špijuniranja, donijelo je Pulicerovu nagradu dnevnim listovima Gardijan i Vašington post (Guardian, Washington Post), saopšteno je prošle noći.

Pulicerova nagrada je jedna od najprestižnijih nagrada u oblasti novinarstva, a britanski i američki dnevnik je dijele u kategoriji "Javni servis".

Žiri za Pulicervu nagradu opredijelio se ne da nagradi novinare koji su pisali članke, nego njihove listove, saopštivši da su "primjer javnog servisa vrijednog pohvale".

Nagrađeni članci o programu špijuniranja NSA otkrili su javnosti dokumenta koji pokazuju da je američka vlada sakupljala informacije o milionima telefonskih poziva i i-mejlova građana i drugih, pozivajući se na svoju interpretaciju zakona. Ta otkrića su pokrenula veliku debatu u svijetu o odnosu zaštite privatnosti i državne bezbjednosti, i naveli predsjednika SAD Baraka Obamu da ograniči ovlašćenja državnih službi.

Snoudenova otkrića, objavljena u "Gardijanu" i "Vašington postu" su dovela do pogoršanja odnosa Vašingtona i saveznicima koji su otkrili da su im SAD snimale čak i privatne razgovore njihovih vođa.

Boston Gloub dobio nagradu za udarnu vijest

List "Boston Gloub" (Globe) dobio je Pulicerovu nagradu za udarnu vijest o bombaškom napadu za vreme Bostonskog maratona 2013. godine. Džoš Haner (Josh Haner) iz "Njujork tajmsa" (The New York Times), dobio je Pulicera za foto-esej, takođe o napadu na maratonce u Bostonu 15. aprila 2013.

Dejvid Filips (David Philipps) iz "Kolorado Sprins Gazete" (Gazette of Colorado Springs) dobio je nagradu za "nacionalno izvještavanje" o zločinima otpuštenih ratnih veterana vojske SAD. Novinarima agencije Rojters Pulicer za međunarodne teme je pripao za priču o progonu muslimanske manjine u Mjanmaru.

Književnica Dona Tart (Donna Tartt) dobitnica je Pulicerove nagrade za beletristiku za knjigu "The Goldfinch". U kategoriji biografije nagrađena je biografija "Margaret Fuller: A New American Life" autorke Megan Marssal (Marshall).

Pozorišni komad "The Flick" Eni Bejker (Annie Baker) pobijedio je u kategoriji drame. Pulicera za istoriju dobilo je djelo Alana Tejlora (Taylor) "The Internal Enemy: Slavery and War in Virginia, 1772-1832". Nagradu za muziku dobio je američki kompozitor Džon Luter Adams (John Luther) za "Become Ocean".

Pulicerove nagrade za novinarstvo, književnost, dramu i muziku, dodjeljuje Univerzitet Kolumbija, u Njujorku, na preporuku 19-članog odbora. Džozef Pulicer, porijeklom iz Mađarske, novinski magnat i jedan od začetnika "žute štampe", 1903. godine je na Univerzitetu Kolumbija osnovao prvu novinarsku školu.

Bonus video: