Predlog zakona u Kaliforniji: "Kitove ubice" pustiti na slobodu

"Kitovi su isuviše velike, inteligentne i složene životinje da bi izdržale zatočeništvo", izjavila je naučnica Naomi Rouz, inicijator zakona
202 pregleda 0 komentar(a)
Vodeni park, San Dijego, Foto: Reuters
Vodeni park, San Dijego, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2014. 09:25h

Parlament američke savezne države Kalifornije danas odučuje o predlogu zakona kojim bi se zabranilo da se u vodenom parku u San Dijegu održavaju predstave sa zatočenim "orkama" - "kitovima-ubicama".

Zakon je predložen poslije emitovanja dokumentarnog filma o tome kako službenici parka "Sea World San Diego" maltretiraju kitove da bi ih "obučili" za predstave koje su turistička atrakcija tog grada.

Zakonom bi se uvela zabrana držanja kitova u parku i naredilo tom parku da u more vrati svih deset životinja koje zloupotrebljava za predstave.

Borci za prava životinja se zalažu da takve mjere budu sprovedene i u američkim saveznim državama Floridi i Teksasu, gdje takođe ima takvih "zabanvih vodenih parkova".

"Kitovi su isuviše velike, inteligentne i složene životinje da bi izdržale zatočeništvo", izjavila je naučnica Naomi Rouz, inicijator zakona.

Predstavnici vodenog parka u San Dijegu su se branili, ocijenivši da dokumentarni film "Blackfish" iskrivljuje činjenice o zatočenim kitovima ubicama.

"Takav zakon nije zasnovan na pouzdanim naučnim činjenicama, već na emocijama i propagandi iz filma", ocijenio je direktor parka Džon Rejli.

"Kit-ubica" ili "orka" je najveći predstavnik porodice delfina i živi u svim okeanima, od ledenih sjevernih do toplih, tropskih mora.

Te životinje nisu u načelu opasne za čovjeka. Međutim, neki kitovi u vodenim parkovima napadali su "trenere".

Bonus video: