Tramp rekao da ako ne bude rješenja za pregovaračkim stolom, premijer Izraela će se zvati Muhamed?

"Želim napredak u mirovnom sporazumu jer ako moja administracija ne može da ga postigne, ni jedna neće biti u stanju", rekao je navodno Tramp
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2018. 09:20h

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je navodno jordanskom kralju Abdulahu u Bijeloj kući da će, ako ne bude rješenja izraelsko-palestinskog sukoba za pregovaračkim stolom, Izrael za nekoliko godina imati premijera koji se zove Muhamed.

Tu navodnu Trampovu izjavu prenio je sinoć izraelski TV Kanal deset, opisavši je kao sarkastičnu i polu šaljivu, uz napomenu da sadrži trunčicu istine.

TV Kanal je naveo da su je potvrdili jedan izraelski i jedan bivši američki zvaničnik koji su obaviješteni o tom sastanku u Bijeloj kući prije nekoliko nedjelja ali su Bijela kuća i Ambasada Jordana odbili da je komentarišu.

Novinar Kanala 10 citirao je neimenovane francuske diplomate kao izvor i naveo da je ocjenu američkog predsjednika jordanski monarh prenio francuskom ministru vanjskih poslova Žan-Ivu le Drijanu s kojim se sastao u Amanu 2. avgusta.

"Mnogi mladi Palestinci neće rješenje (po modelu) dvije države već bi radije živjeli zajedno s Izraelcima u jednoj državi s jednakim pravima za sve. Rezultat bi bio da Izrael izgubi svoj jevrejski karakter", rekao je navodno Abdulah Trampu kako je prenijeto francuskom šefu diplomatije.

"Ono što kažete ima smisla, (u scenariju jedne države) premijer Izraela će se za nekoliko godina zvati Muhamed", odgovorio je navodno Tramp.

Tokom razgovora kralj je navodno apelovao na Trampa da još ne predstavi svoj mirovni plan jer ima mnogo teškoća i nema potrebe da se žuri, kako je rekao prema izvještaju izraelske televizije.

"Želim napredak u mirovnom sporazumu jer ako moja administracija ne može da ga postigne, ni jedna neće biti u stanju", odgovorio je navodno Tramp.

Monarh se takođe žalio da nije ni vidio taj dugo očekivani američki predlog niti ga je vidio iko u Evropi.

Po kraljevom mišljenju, da bi bio prihvatljiv, sporazum se najprije mora predstaviti relevantnim evropskim i arapskim državama, a to se još nije desilo.

Tri četvrtine od 8,8 miliona stanovnika Izraela su Jevreji, ali zato isto toliko nejevreja živi u Izraelu, na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, navode izraelski mediji.

U javnoj izjavi dobrodošlice kralju Jordana u Bijelu kuću 25. juna, Tramp je rekao da je mnogo napretka učinjeno na Bliskom istoku ali nije rekao u kojim oblastima.

Kralj Abdulah Drugi se nedavno sastao sa Trampovim visokim savjetnikom i zetom Džaredom Kušnerom koji radi na mirovnom predlogu.

Kušner se takođe sastao s drugim regionalnim liderima, uključujući premijera Izraela Benjamina Netanjahua, najavivši da će plan uskoro biti objavljen.

Očekuje se da će se Palestinci suprotstaviti tom planu. Oni su prekinuli kontakt sa SAD nakon Trampovog priznanja da je Jerusalim glavni grad Izraela.

Kušner se nije sastao s palestinskim zvaničnicima tokom posjete regionu jer oni odbijaju sastanke sa predstavnicima SAD od početka decembra.

Bonus video: