SAD: Pogubljena zbog mučenja i ubistva mentalno zaostale osobe

Ovo je drugo ovogodišnje pogubljenje u Teksasu, američkoj državi koja je najrevnosnija u sprovođenju najstrože kazne
121 pregleda 0 komentar(a)
Suzana Baso, Foto: Reuters
Suzana Baso, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2014. 09:41h

Suzana Baso, osuđena na smrt zbog mučenja i ubistva Luisa "Badija" Musoa, mentalno bolesnog čovjeka kojeg je prethodno namamila u Teksas lažnim obećanjem braka, pogubljena je jutros u Hantsvilu, i to je rijedak slučaj egzekucije nad ženom u SAD.

Baso (59), kojoj je ubrizgana smrtonosna injekcija, tek je 14. žena koja je pogubljena u SAD otkako je Vrhovni sud 1976. godine dozvolio da se najstroža kazna ponovo primjenjuje.

Poređenja radi, u istom periodu je pogubljeno skoro 1.400 muškaraca.

Suzana Baso je rekla zatvorskom čuvaru da nema nikakvih posljednjih riječi, i samo se nasmiješila u pravcu dvoje prijatelja koji su kroz prozor posmatrali čin njene egzekucije.

Proglašena je mrtvom 11 minuta poslije ubrizgavanja smrtonosne doze pentobarbitala.

Tijelo Luisa "Badija" Musoa koji je ubijen 1998. godine bilo je potpuno unakaženo, oprano izbjeljivačem i oribano četkom, a pronađeno je u jednom slivniku nadomak Hjustona.

Imao je nekoliko slomljenih kostiju, 14 slomljenih rebara i frakturu lobanje, opekotine od cigareta i modrice svuda po tijelu.

Došao je iz Nju Džersija u Teksas, navučen obećanjem o braku iako je Baso već bila udata.

Tužioci su rekli da je Baso, uprkos tome, učinila sebe korisnikom Musoove polise osiguranja i preuzela njegove beneficije iz socijalnog osigruanja.

Zbog ubistva Musoa, osuđeno je petoro ljudi, uključujući sina Suzane Baso, ali su tužioci samo za nju tražili smrtnu kaznu.

Vrhovni sud je odbacio zahtjev advokata Basoove da se ona pomiluje zato što je mentalno nesposobna da pojmi značaj onog što se dešava.

Basoova je svojevremeno priznala da je lagala o svom porijeklu, i da je pored ostalog pričala kako je radila u kancelariji guvernera Njujorka i da je bila u vezi s Nelsonom Rokfelerom.

Ovo je drugo ovogodišnje pogubljenje u Teksasu, američkoj državi koja je najrevnosnija u sprovođenju najstrože kazne.

Bonus video: