Bangkok: Sedmoro povrijeđenih uoči sjutrašnjih izbora

Dnevnik Nation objavio je da su demonstranti na jugu države blokirali pošte želeći da spriječe isporuke pošiljaka koje sadrže glasačke listiće
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2014. 13:38h

Najmanje sedam osoba, uključujući jednog američkog fotoreportera povrijeđeno je u eksplozijama i pucnjavi na sjeveru Bangkoka gde se, uoči sjutrašnjih izbora, sporadično sukobljavaju provladini i antivladini demonstranti, izvještavaju agencije iz glavnog grada Tajlanda.

Asošijeted pres izvještava da su ljudi zahvaćeni haosom zaklon potražili u obližnjem tržnom centru, kod pješačkog mosta i iza automobila.

Rojters navodi da je jedna osoba upucana a da su dvije povrijeđene u dvije eksplozije i od hitaca iz vatrenog oružja ispaljenih na sjeveru Bangkoka.

Izvještač britanske agencije navodi da je video da neki demonstranti nose pištolje, a da u prvom trenutku nije jasno da li su povrijeđene pristalice ili protivnici vlade.

Neće na izbore, već ostavku vlade

Anti-vladini demonstrant okupili su se u subotu u poslovnom dijelu Bangkoka, dan uoči parlamentarnih izbora u Tajlandu koje će obezbjeđivati desetine hiljada vojnika i policajaca.

Tajlandska vlada će pokušati da sprovede mirne prijevremene parlamentarne izbora, a opozicioni demonstranti uprkos tome stalno prijete da će ih poremetiti u tome, jer žele da svrgnu s vlasti premijerku Jingluk Šinavatru.

Predvodnik demonstranata, i jedan od opozicionih lidera Sutep Taugsuban pozvao je na mirnu blokadu ulica.

"Narod neće zatvoriti glasačka mjesta već će protestovati na ulicama. Protesti će proteć mirno, bez nasilja... Nećemo direktno sprečavati glasanje", rekao je Sutep.

Dnevnik Nation objavio je da su demonstranti na jugu države blokirali pošte želeći da spriječe isporuke pošiljaka koje sadrže glasačke listiće.

Ministar rada Čalerem Jumbamrung, u čijoj je nadležnosti vanredno stanje koje je prošle nedjelje proglašeno u Bangkoku, pozvao je demonstrante da ne izazivaju nerede na izborni dan.

Kriza na vrhuncu

Višemjesečna kriza u Tajlandu sada je na vrhuncu.

Sve je počelo u novembru kada je donji dom tajlandskog parlamenta na predlog vladajuće stranke "Peu Tai" (Za Tajlanđane) usvojio Zakon o amnestiji za koji opozicija tvrdi da je kreiran za bivšeg premijera Taksina Šinavatru, brata aktualne premijerke.

"Nećemo da glasamo", jasna je poruka učesnika protesta (foto: Reuters)

Taksin, jedna od najkontroverznijih ličnost u politici ove zemlje, zbačen je vojnim udarom 2006. i sada živi u dobrovoljnom egzilu jer je u domovini osuđen za korupciju.

Ali on je još uvijek prilično popularan među ruralnim biračkim tijelom.

Opozicija i demonstranti uvjereni su da Taksin i iz inostranstva upravlja vladom na čijem čelu se nalazi njegova sestra.

Na čelu protesta je bivši vicepremijer Sutep Taugsuban i oko sebe uglavnom okuplja urbano stanovništvo srednje klase.

Anti-vladini protesti bili su uglavnom mirni prve nedjelje, sve do 30. decembra, kada je došlo do prvih sukoba sa provladinim pristalicama.

Početkom decembra svi predstavnici opozicije u parlamentu dali su su ostavke u znak protesta protiv vlade.

Od tada je u nasilju u Bangkoku ubijeno deset, a povrijeđeno oko 600 ljudi.

Početkom decembra svi predstavnici opozicije u parlamentu dali su su ostavke u znak protesta protiv vlade.

Jingluk Šinavatra, koju doživljavaju Taksinovom marionetom, odgovorila je raspisivanjem izbora za 2. februar.

Sutep i njegove pristalice su protiv izbora jer tvrde, da zbog izbornog sistema i velike podrške u selima, Taksinova stranka i njeni partneri pobjeđuju na svim izborima.

Takođe ističu i i da vlada kupuje glasače nerealnim obećanjima i potrošnjom koja ide na štetu ekonomije zemlje.

Zalažu se za formiranje "narodnog vijeća" koje će sporovesti reformu izbornog sistema, "ukloniti Taksinovu političku mašineriju" i tek tada raspisati izbore.

Glavna opoziciona Demokratska stranka najavila je bojkot izbora i stranci Peu Tai ni teoretski ništa ne stoji na putu do nove izborne pobjede.

Problem će joj, međutim, biti što se za izbore nije prijavilo dovoljno kandidata pa parlament u novom sazivu neće imati kvorum za izbor nove vlade.

Zato će se za popunu parlamenta morati organizovati međuizbori što će zemlju mjesecima ostaviti bez vlade.

Galerija

Bonus video: