Upravnica hotela osumnjičena za izazivanje požar u drevnom kineskom gradu

Obnova kvarta starog preko 1.000 godina i poznatog po očuvanim ulicama u lakdrmi, starim zgradama i tibetanskoj kulturi počela je 2005.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2014. 13:18h

Kineske vlasti privele su upravnicu jednog hotela čija grijalica je, kako se sumnja, izazvala požar u kome je skoro potpuno izgorio drevni tibetanski grad Dukezong u južnoj Kini, javila je kineska agencija Sinhua.

Uhapšena je Tang Jing, upravnica hotela i ispituje se zbog navoda da je izazvala požar pošto je zaboravila da ugasi grijalicu koja je kasnije zapalila zavjesu, navodi agencija Sinhua.

Zbog jakog vjetra požar se brzo širio u kvartu u kome su uglavnom drvene građevine.

Više od 2.000 vatrogasaca, vojnika, policije, lokalnih zvaničnika i dobrovoljaca učestvovalo je u gašenju požara koji je izbio rano ujutro 11. januara i bjesnio deset sati.

U požaru su uništene 343 kuće i mnogi istorijski artefakti u Dukezongu, kvartu starom više od 1.000 godina okruga Šangri-La.

Taj okrug se ranije zvao Gjaitang Džung, ali je 2001. promijenio ime u Šangri-La, nadajući se da će privući više turista zahvaljujući tome što je preuzeo naziv fiktivne lokacije iz romana britanskog pisca Džejmsa Hiltona, "Izgubljeni horizont", iz 1933. godine.

Lokalne vlasti su saopštile da sistem za zaštitu od požara vrijedan milion dolara nije uspio da spriječi požar. Očevici navode da hidranti nisu mogli da ispumpavaju vodu, a da vatrogasna kola nisu mogla da uđu u uske ulice u tom kvartu.

Obnova drevnog tibetanskog kvarta starog preko 1.000 godina i poznatog po očuvanim ulicama u lakdrmi, starim zgradama i tibetanskoj kulturi počela je 2005. godine.

Turizam je jedina industrija u ovoj tradicionalno tibetanskoj oblasti.

Galerija

Bonus video: