Kako je izgorio drevni grad: Sistem od milion dolara zakazao

Drvene kuće su brzo planule, dok vatrogasna kola nijesu bila u mogućnosti da se probiju kroz uske uličice.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2014. 12:01h

Sistem za prevenciju požara, vrijedan više od milion dolara, nije funkcionisao i spriječio požar koji je izbio u drevnom turističkom gradu u jugozapadnoj Kini, Dukezongu, saopštila je danas vatrogasna služba.

Sistem u Dukezongu je isključen kako bi se spriječilo da cijevi puknu zbog izuzetno niskih temperatura, naveli su vatrogasci i dodali da je taj sistem protiv požara instaliran 2011. i koštao je osam miliona juana (1,3 miliona dolara).

Pored toga, veoma niske temperature su snizile pritisak vode u hidrantima kada je izbio požar u noći između subote i nedjelje.

Drvene kuće su brzo planule, dok vatrogasna kola nijesu bila u mogućnosti da se probiju kroz uske uličice.

Turizam je jedina industrijska grana u tom tibetanskom gradu u kineskoj provinciji Junan.

Drevna tibetanska četvrt Dukezonga stara je više od 1.000 godina i poznata je po očuvanim kaldrmisanim ulicama, drevnoj gradnji i tibetanskoj kulturi.

Požar je bjesnio skoro 10 sati i uništio 242 objekta. Oko 2.600 ljudi je ostalo bez domova, ali u vatrenoj stihiji srećom nije bilo žrtava.

Okrug u kojem se nalazi Dukedžung nekad se zvao Gjaitang Džung, a onda je 2001. preimenovan u Šangri-la, u nadi da će privuchi turiste, referirajući na mitsku himalajsku zemlju opisanu u romanu "Izgubljeni horizont" Džejmsa Hiltona iz 1933.

Galerija

Bonus video: