Star 1.300 godina

Izgorio drevni tibetanski grad

Dukezong je osnovan prije 1.300 godina sa 700 domaćinstava na površini od 16 kvadratnih kilometara. To mjesto je postalo tibetanski simbol koji je najbolje očuvan
2 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2014. 08:45h

Tibetanski grad, star 1.300 godina, u kineskoj provinciji Junan (na jugozapadu), danas je zahvatio ogroman požar koji je uništio stotinak kuća, prenijeli su kineski mediji.

Grad Dukezong je prije par godina promijenilo ime u Šangri-la, sa namjerom da privuče turiste u čemu je u velikoj mjeri uspjelo.

Požar je počeo tokom noći i brzo se proširio na ulice Dukezonga, gdje se nalaze tradicionalne drvene tibetanske kuće, prenijela je agencija Sinhua.

Iako je bilo više od 1.000 vatrogasaca odmah po izbijanju požara da ga lokalizuju, on je tek smanjio intenzitet tokom prepodneva, navele su lokalne vlasti.

U medijima su prikazani veliki plamenovi, neki visoki do 10 metara, kako uništavaju kuće cijelog kvarta, dok se vatrgosaci bore protiv požara.

Niko nije povrijeđen, jer je stanovništvo evakuisano na vrijeme, dodaje Sinhua.

Požar, čiji je uzrok još nepoznat, uništio je više od 100 kuća i zgrada, prema prvom bilansu, a šteta se procjenjuje na oko 100 miliona juana (12 miliona eura).

Dukezong je osnovan prije 1.300 godina sa 700 domaćinstava na površini od 16 kvadratnih kilometara. To mjesto je postalo tibetanski simbol koji je najbolje očuvan.

Tokom nedjelje, Sertar, drugo mjesto takođe simbol tibetanske kulture, gdje se nalazi budistički institut, kod susjedne provincije Sičuan, bilo je žrtva velikog požara. U Sertaru je uništeno desetak zgrada.

Galerija

Preporučujemo za Vas