Keri: Mirovni plan za Bliski istok biće fer i uravnotežen

Izraelski ministar Juval Stajnic, zadužen za ovbavještajne poslove, izjavio je danas da Izrael odbija bezbjednosne koncesije za Jordansku dolinu koje su predložile SAD.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2014. 10:12h

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je, četvrtog dana pregovora s izraelskim i palestinskim liderima, da će bliskoistočni plan biti "fer i uravnotežen".

"Mogu da garantujem svim stranama da smo predsjednik (Barak) Obama i ja posvećeni iznošenju ideja koje su fer i uravnotežene i poboljšanju bezbjednosti za sve narode", rekao je Keri novinarima u Jerusalimu.

On je u subotu tvrdio da je postignut napredak u pregovorima, čijoj je obnovi doprinio krajem jula, poslije tri godine zastoja, uprkos optužbama dvije strane i skoro nepomirljivih zahtjeva za svaki budući sporazum o miru.

"Nijesmo još tamo ali napredujemo", rekao je Keri u subotu, dodavši da svako radi velikim intenzitetom da pokuša da postigne sporazum.

"Uvjeren sam da su razgovori koje smo imali u posljednja dva dana već iznijeli i čak riješili određena pitanja i pružili mogućnost za druge", istakao je on, dodavši da sada počinje iznošenje najvećih prepreka koje tek treba da se prevaziđu.

Izraelski ministar Juval Stajnic, zadužen za ovbavještajne poslove, izjavio je danas da Izrael odbija bezbjednosne koncesije za Jordansku dolinu koje su predložile SAD.

"Američki zvaničnici su odbili da objelodane bilo koji detalj predloženog okvira i Keri je priznao da neće biti postignut tokom ove posete. Palestinske nade da će međunarodne snage patrolirati Jordanskom dolinom, na osnovu mirovnog sporazuma, su potisnute", rekao je palesitnski izvor u subotu.

Umjesto toga, SAD predlažu zajedničko izraelsko-palestinsko vojno prisustvo da se područje osigura, ali ne određuju datum povlačenja izraelske vojske.

Izrael, međutim, insistira na dugotrajnom vojnom prisustvu u Jordanskoj dolini.

Keri je samo rekao da će se mirovni sporazum baviti ključnim pitanjima koje dijele dvije strane, a ona uključuju granice buduće palestinske države, sudbinu Jerusalima, palestinskih izbjeglica, bezbjednost i međusobno priznanje.

Keri je danas već stigao u Jordan i onda putuje u Saudijsku Arabiju, poslije intenzivne šatl diplomatije između izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i palestinskog lidera Mahmuda Abasa, navodi AFP.

Jordan i Egipat su jedine arapske zemlje sa kojima je Izrael potpisao mir i jordanski kralj Abdulah ima poseban polažaj, jer mirovni sporazum priznaje "istorijsku ulogu" njegove države u čuvanju muslimsnkih svetih mjesta u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Saudijski kralj, takođe, ima ključnu ulogu, jer je njegova kraljevina autor mirovne inicijative Arapske lige iz 2002. godine.

Izražena puna podrška iračkoj vladi

SAD podržavaju iračku vladu, ali ona treba da se bori protiv pobunjenika povezanih sa Al Kaidom, izjavio je danas u Jerusalimu američki državni sekretar Džon Keri.

"Mi ostajemo na strani iračke vlade koja se bori da otjera pobunjenike, ali je to njena borba, to je nešto što smo utvrdili još ranije", rekao je Keri poslije sukoba u iračkom gradu Faludži i dodao da je to "njihova (iračka) borba".

Naoružani ekstremisti na ulicama Faludže (foto: Reuters)

SAD su juče oštro osudile "divljaštvo" pripadnika ekstremističkih grupacija povezanih sa Al Kaidom koje su u iračkoj provinciji Anbar zauzele grad Faludžu.

"Svi vide njihovo divljaštvo protiv civila u gradovima Ramadi i Faludži", navodi se u saopštenju portparolke Stejt departmenta Meri Harf.

Sukobi u provinciji Anbar izmedju lokalnih plemena i policije sa jedne, i pripadnika Al Kaide s druge strane, izbili su u ponedeljkak, kada je policija rasformirala sunitski kamp, gdje su održani antivladini protesti.

Sukobi su se proširili i na Faludžu, nad kojom su kontrolu juče preuzeli pripadnici ekstremističkih grupacija povezanih sa Al Kaidom.

"Veoma smo zabrinuti zbog rastućeg nasilja te grupe", dodao je Keri i naveo da SAD neće slati svoje vojnike u Irak.

U većinski sunitskoj provinciji Anbar više od godinu dana traju demonstracije protiv premijera Iraka Nurija el Malikija, šiita, koga optužuju da je marginalizovao sunitsku zajednicu.

Galerija

Bonus video: