Zavode red

Bolivija: Čolite, žene iz plemena Ajmara rade kao saobraćajci

Osim regulacije kretanja vozila, saobraćajke indijanskog porijekla podučavaju pješake i pomažu starijim osobama da pređu ulicu
191 pregleda 0 komentar(a)
Čolita, Foto: Beta/AP
Čolita, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.12.2013. 21:18h

Grad El Alto, smješten u bolivijskim planinama, angažovao je žene iz indijanskog plemena Ajmara obučene u tradicionalne višeslojne andske suknje i vezene prsluke da rade kao saobraćajci i uvode red na tamošnjim haotičnim ulicama.

Dvadesetak ovih saobraćajki obučeno je da usmjeravaju automobile i autobuse u ovom siromašnom gradu. One nose svijetle široke suknje i pletene ogrtače karakteristične za žene domorodaca sa Anda, koje u bolivijskom slengu zovu „čolite“. Jedino umjesto tradicionalnih okruglih šešira nose maslinastozelene policijske kape. Neke oblače i fluoroscentne prsluke.

Usred gustog saobraćaja u El Altu i stalne buke automobilskih sirena, 24-godišnja Sofija Kolke autoritativno duva u policijsku pištaljku.

„Neki vozači nas ne poštuju i pokušavaju da flertuju sa nama, ali oni griješe. Nije lako, ali uspijevamo da ih natjeramo da nas poštuju“, kazala je Kolke za AP.

Poli Kondori, vozač malog autobusa, prokomentarisao je da se čini da je angažovanje žena dobar korak gradonačelnika Edgara Patane, ali da sumnja u uspjeh eksperimenta.

„Čolite su lijep i veseo prizor, ali sumnjam da će moći da uvedu red u saobraćaj. Ljudi ulaze u autobuse gdje hoće; vozila se zaustavljaju svuda. Imamo loše navike. Ovo je haos“, objasnio je.

Osim regulacije kretanja vozila, saobraćajke indijanskog porijekla podučavaju pješake i pomažu starijim osobama da pređu ulicu.

Posljednjih godina, bolivijske „čolite“ ruše društvene barijere – pojavljuju se kao voditeljke televizijskih programa, rade u kancelarijama, obavljaju državne funkcije i učestvuju u tamošnjim modnim revijama i izborima za mis.

Preporučujemo za Vas