Netanjahu: Izrael odbija predlog rješenja za iranski nuklearni program

"To je veoma loš dogovor. Izrael ga u potpunosti odbija", rekao je Netanjahu
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2013. 10:26h

Izrael "u potpunosti" odbija predlog rješenja za sporni iranski nuklearni program koji je iznijet u Ženevi, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu na početku sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

"To je veoma loš dogovor. Izrael ga u potpunosti odbija", rekao je Netanjahu na aerodromu u Tel Avivu, gdje se danas sastao sa Kerijem.

Keri ide da pomogne

Keri putuje danas u Ženevu kako bi pomogao u postizanju nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila.

"(Državni) sekretar Keri će otputovati u Ženevu, Švajcarska, u petak na poziv visoke predstavnice EU (Ketrin) Ešton u pokušaju da pomogne smanjenju razlika u pregovorima", rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta, a prenio Rojters.

Diplomate u Ženevi su rekle da se rad na mogućem sporazumu između Irana i Zapada oko nuklearnog programa Islamske republike nastavlja. Iranski zvaničnici su u četvrtak izrazili umjereni optimizam o mogućnosti dogovora, ali dodali da ništa nije finalizovano.

Dvodnevni razgovori šest svjetskih sila - pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske) i Njemačke - sa Iranom, o spornom nuklearnom programu te države započeli su u četvrtak u Ženevi.

Bijela kuća je saopštila da bi šest svjetskih sila koje razgovaraju sa Iranom o nuklearnom programu te države razmotrile ublažavanje sankcija Teheranu ukoliko dobiju jasne dokaze da iranske vlasti preduzimaju korake na zaustavljanju daljeg razvoja svojih nuklearnih kapaciteta.

Američki predsjednik Barak Obama takođe je, u intervjuu za EN-Bi-Si Njuz, rekao da bi međunarodna zajednica mogla da ublaži sankcije Iranu u ranim fazama pregovora o sporazumu o nukleranom programu Teherana.

Iran želi da se oslobodi oštrih ekonomskih sankcija koje pogoršavaju ionako lošu ekonomsku situaciju u zemlji, dok zapadni pregovarači nastoje da pritisnu Teheran da prihvati ograničenja u svom nuklearnom programu.

To je drugi sastanak pregovarača otkako je u avgustu došao na vlast predsjednik Irana Hasan Rohani, koji je obećao da će riješiti spor oko nuklearnog programa i skinuti sankcije svjetskih sila.

SAD, Izrael i nekoliko zapadnih zemalja optužuju Iran da pokušava da napravi nuklearno oružje. Teheran te optužbe odbacuje, tvrdeći da je nuklearni program namijenjen isključivo u mirnodopske svrhe.

Galerija

Bonus video: