Nije Asad lud da ode, kad zna kako su prošli Gadafi i Mubarak

"Zato, ne možete jednostavno da kažete - 'idi i onda ćemo se mi složiti oko svega'"
11 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2013. 11:04h

Rusija se nada da bi međunarodna mirovna konferencija o Siriji mogla da bude održana prije kraja godine, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev, uprkos razlikama u viđenju Moskve i Vašingtona ko će predstavljati sirijsku opoziciju.

Medvedev je u intervjuu Rojtersu pozvao obje strane u sirijskom građanskom ratu da naprave kompromis i kritikovao opoziciju što kao uslov za razgovore traži garanciju za odlazak predsjednika Bašara al Asada.

"Nije on (Asad) lud. On mora dobiti neku vrstu garancija ili, u najmanju ruku, predloga o razvoju političkog dijaloga u Siriji, o mogućim izborima, o njegovoj ličnoj sudbini", kazao je.

Medvedev je primijetio da bi Asada mogla da brine sudbina koju su doživeli svgnuti lideri Egipta, Hosni Mubarak koji je završio pred sudom, i Libije, Moamer el Gadafi, koji je likvidiran:

"Morate se složiti da kad on (Asad) pomisli na sudbinu predsjednika Mubaraka ili pukovnika Gadafija... njegovo se raspoloženje vjerovatno ne popravi. Zato, ne možete jednostavno da kažete - 'idi i onda ćemo se mi složiti oko svega'."

Izaslanici SAD, Rusije i UN trebalo bi da se sastanu u Ženevi u utorak u okviru priprema za dugo odlaganu konferenciju, koju su Rusija i SAD prvi put predložile još u maju.

Posjlednji datum početka konferencije o kojem se spekulisalo je 23. novembar, ali stvari "tapkaju u mjestu" jer je glavna tačka sporenja uloga opozicione koalicije koju podržava Zapad.

Zapadne i zalivske zemlje, koje su protiv Asada, kažu da bi pregovori u Ženevi trebalo da se vode između "jedne delegacije sirijskog režima i jedne delegacije opozicije", koju predvodi koalicija.

Rusija, međutim, vidi koaliciju kao samo jedan dio opozicije i predlaže da nekoliko delegacija predstavlja Asadove protivnike.

"Nadam se da će biti moguće da održimo konferenciju do kraja ove godine, ali razumijemo da je uticaj svih strana koja učestvuju ograničen", kazao je.

Po njegovim riječima, početak razgovora u ogromnoj mjeri zavisi od strana u Siriji i Moskva "gura ka tome" - a Medvedev očekuje od "svih koji razgovaraju sa različitim krugovima u Siriji da učine isto": "To je težak proces i svi moraju postići kompromis, uključujući opozicione lidere i sirijsku vladu, naravno."

Kako podsjeća Rojters, Rusija je tokom dvoipogodišnjeg sukoba u Siriji najmoćnija snaga podrške Asadu - pošto mu isporučuje oružje i blokirala je tri rezolucije Savjeta bezbjednosti UN čiji je cilj bio pritisak na sirijskog lidera. Moskva ističe da odlazak Asada ne može biti preduslov za mirovne razgovore.

"Mislim da su nerealne ideje kojima se unaprijed traži - 'hajde da isključimo predsjednika Asada i onda da se složimo o svemu' - dok je Asad na vlasti", zaključio je Medvedev.

Asad je prošlog mjeseca rekao da bi mogao tražiti reizbor na glasanju zakazanom za sljedeću godinu.

Galerija

Bonus video: