Malala Jusafzai: Ponosna sam Pakistanka, a ne marioneta Zapada

Malala (16), koju su prošle godine talibani pokušali da ubiju jer se zalaže za prava devojčica i žena na obrazovanje, ističe da radi samo u intresu svoje zemlje
56 pregleda 0 komentar(a)
Malala Jusafzai, Foto: Beta/AP
Malala Jusafzai, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.10.2013. 12:45h

Pakistanska aktivistkinja za prava djevojčica na školovanje Malala Jusufzai odbacila je navode da je postala marioneta Zapada.Ona je rekla da je ponosna što je Pakistanka.

Malala (16), koju su prošle godine talibani pokušali da ubiju jer se zalaže za prava devojčica i žena na obrazovanje, naglasila je u intervjuu za BBC da i dalje ima podršku ljudi u svojoj zemlji i ponovila da želi da se uključi u politiku u Pakistanu.

"Moj otac kaže da obrazovanje ne pripada ni Istoku ni Zapadu. Obrazovanje je obrazovanje, na njega svako ima pravo", odgovorila je Malala na pitanje da prokomentariše to što pojedinci u Pakistanu sada kažu da je postala "marioneta Zapada".

"Pakistanci me podržavaju i podstiču da nastavim da se zalažem za obrazovanje djevojčica", naglasila je ona. Malala je ranjena prošle godine jer je javno govorila protiv talibana, nakon čega je prevezena na operaciju u Britaniju, gde je nastavila školovanje.

Prošle nedelje dobila je prestižnu nagradu Saharov za ljudska prava, a primljena je i u Belu kuću, gde je razgovarala sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Bonus video: