Alijev pobjeđuje i bez kampanje

Alijev je mjesto šefa države naslijedio od svog oca, Hajdara Alijeva. Mlađi Alijev se tada predstavljao kao garant stabilnosti, što je imidž koji se dopao mnogima u Azerbejdžanu
0 komentar(a)
Ilham Alijev, Mehriban Alijev, Foto: Beta/AP
Ilham Alijev, Mehriban Alijev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.10.2013. 06:59h

Sa političkim neprijateljima koji su oslabljeni godinama nemilosrdnog progona i žestokih unutrašnjih borbi, Ilham Alijev je siguran da će na današnjim izborima za šefa države osigurati još jedan mandat toliko da su njegove vlasti smanjile pritisak na oponente.

Ali Ahmadov, sekretar vladajuće partije, kazao je za AP da Alijev nije morao da vodi izbornu kampanju jer se tokom čestih putovanja širom zemlje zbližio sa narodom.

"Nema potrebe da se tokom izborne kampanje šef države bavi propagandom", kazao je Ahmadov.

Alijev je mjesto šefa države naslijedio od svog oca, Hajdara Alijeva. Mlađi Alijev se tada predstavljao kao garant stabilnosti, što je imidž koji se dopao mnogima u Azerbejdžanu, gdje su bolna sjećanja na nemire koji su uslijedili poslije raspada SSSR-a 1991. i dalje svježa.

Stariji Alijev je u potpunosti dominirao političkom scenom, a samo nekoiko mjeseci prije smrti je sinu osigurao pobjedu na predsjedničkim izborima održanim u oktobru 2003, piše AP. Ovi izbori su izazvali kritike zapadnih posmatrača zbog masovnih zloupotreba i izazvali nasilne sukobe između demonstranata i policije.

Na izborima 2008, koje su bojkotovale velike opozicione partije i još jednom izazvale kritike zapadnih posmatrača, osigurao je ubjedljivu pobjedu. Uslijedila je izmjena ustava kojim je ukinuto ograničenje broja mandata predsjednika.

Nade koje je opozicija polagala u Rustama Ibragimbekova uništene su pošto je izborna komisija odbila njegovu kandidaturu jer ima dvojno državljnstvo, što je izričito zabranjeno ustavom.

Amnesti internešnal (AI) je optužio vlasti u Bakuu za uznemiravanje, zastrašivanje i samovoljno hapšenje građana uoči današnjih izbora.

"S obzirom da se svakog dana hapse borci za prava građana, teško je zabilježiti broj i brzinu kojom se disidenti progone u ovom trenutku“, kazao je Džon Dulhuizen, direktor AI za Evropu i Centralnu Aziju.

I izvještaju „Silazna spirala: Gušenje sloboda u Azerbejdžanu“, AI dokumentuje i analizira neke od taktika zastrašivanja koje vlasti koriste od velikih protesta održanih u martu i aprilu 2011.

AI optužuje vlasti za gušenje nezavisnih medija, opterećivanje NVO sektora prevelikim brojem propisa i sprovođenje samovoljnih hapšenja građana koji se usude da pričaju protiv aktuelnog režima.

"Ova masovna represija dovodi u pitanje vrijednost održavanja izbora. Ljudi moraju biti slobodni da formiraju sopstveno mišljenje i dijele ga sa drugima; budu slobodni da protestuju kada vide da im se krše prava, i da budu slobodni da to rade u društvu sa drugima. Ništa od navedenog nije dopušteno u Azerbejdžanu, a oni koji se usude, plaćaju visoku cijenu na račun sopstvene bezbjednosti i sloboda. Oni moraju prestati sa tim“, kazao je Džon Dalhuizen.

"Vlada Azerbejdžana mora odmah i bezuslovno pustiti na slobodu sve 'zatvorenike savjesti'".

Bonus video: