SAD i Indija sarađivale u Hladnom ratu

U izvještaju na 400 strana, koji je objavljen u utorak, detaljno su opisani programi špijuniranja koje su izvodili avioni U-2 od 1954. do 1974. godine
71 pregleda 0 komentar(a)
Špijuni, Hladni Rat, Foto: AP
Špijuni, Hladni Rat, Foto: AP
Ažurirano: 16.08.2013. 12:56h

Najnoviji američki obavještajni podaci o upotrebi špijunskih aviona U-2 bacili su novo svjetlo o saradnji SAD i Indije tokom Hladnog rata.

U dokumentima se govori o ulozi SAD u praćenju kineskog napada na Indiju, na zahtjev Nju Delhija, koji je u to vrijeme uživao bliske odnose i saradnju sa Sovjetskim Savezom.

U izvještaju na 400 strana, koji je objavljen u utorak, detaljno su opisani programi špijuniranja koje su izvodili avioni U-2 od 1954. do 1974. godine. Poslije kinesko-indijskog rata u oktobru 1962, kada je Kina izvela iznenadni napad na indijske pogranične snage u Himalajima, "indijska vlada je zatražila vojnu pomoć od SAD", prema istorijskim podacima CIA koja je pratila te događaje.

"Špijunski letovi U-2 su izvođeni kako bi se obe vlade snabdijele s jos preciznijom slikom upada komunističke Kine", navodi se u izvještaju.

Tadašnji indijski premijer Džavaharlal Nehru je dozvolio da se špijunski avioni U-2 snabdijevaju gorivom u indijskom vazdušnom prostoru nakon leta iz baze CIA u Tajlandu. Prvi let je obavljen 5. decembra 1962, nakon čega su uslijedila još četiri druga u januaru 1963. godine, što je izazvalo proteste Pekinga, proizilazi prema tom dokumentu, prenio je AFP.

Nakon posjete američkog predsjednika Džona Kenedija, Nju Delhi je odobrio da SAD izgrade bazu za tajne špijunske avione u Indiji. Pored nadgledanja kinesko-indijske granice, Vašington je želio da špijunira i ruska raketna postrojenja u Sari Ssagan u Kazahstanu, kaže se u izvještaju.

Bonus video: