SAD: Sastanak sa Putinom otkazan zbog nedovoljnog napretka

Nakon ranijih objava da je sastanak planiran za septembar pod znakom pitanja, konačno je iz Bijele kuće stigla potvrda o otkazivanju susreta
11 komentar(a)
Obama Putin G20 Meksiko, Foto: Rojters
Obama Putin G20 Meksiko, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.08.2013. 16:26h

Bijela kuća potvrdila je danas da se neće održati samit predsjednika SAD Baraka Obame i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina uz obrazloženje da "nije ostvaren dovoljan napredak u bilateralnim pitanjima" sa Rusijom da bi se "već u septembru" održao samit SAD - Rusija.

Prethodno su izvori iz Bijele kuće javili da se otkazuje Obamin bilateralni sastanak sa Putinom.

U saopštenju Bijele kuche navodi se da SAD cijeni napredak ostvaren s Rusijom u prvom Obaminom mandatu, uključujuchi novi sporazum START, saradnji oko Avganistana, Irana i Severne Koreje.

Dodaje se, međutim, da je s obzirom na nedostatak napretka po pitanjima kao što su odbrana i kontrola naoružanja, trgovina i trgovinski odnosi, pitanja globalne bezbjednosti i ljudskih prava i civilnog društva u posljednjih 12 mjeseci, Vašington obavijestio rusku vladu da vjeruje da bi bilo "konstruktivnije odložiti samit dok se ne postigne više rezultata u ptanjima od zajedničkog itneresa".

"Razočaravajuća odluka Rusije da odobri privremeni azil Edvardu Snoudenu je takođe faktor koji smo razmatrali u procjenjivanju trenutnog stanja naših bilateralnih odnosa", navodi se u saopštenju.

Kako je ranije izjavio portparol Bijele kuće Džejn Karni, Obama ostaje pri planovima da 5. i 6. septembra učestvuje na samitu Grupe 20 u Sankt Peterburgu.

Rusija: Poziv i dalje važi

Poziv Obami da posjeti Moskvu i učestvuje u pregovorima s Putinom i dalje je na snazi, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na izvor iz Kremlja.

Zvanična Moskva razočarana je odlukom administracije predsjednika SAD Baraka Obame da se otkaže bilateralni susret sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, rekao je danas novinarima pomoćnik Putina Jurij Ušakov.

"Očigledno je da je odluka povezana sa situacijom oko bivšeg saradnika specijalnih službi Snoudena, koju nismo mi stvorili", rekao je Ušakov novinarima.

I direktor Centra političkih informacija Aleksej Muhin izjavio je da je razočaran zbog odluke SAD.

"Umjesto da na takvim susretima rješavaju probleme i nesuglasice između dvije države, te da u budućnosti ne dolazi do ovakvih situacija, oni su odustali od takvog formata“, rekao je Muhin za radio Komersant.

Bonus video: