Medvedev: Zapad se ponaša kao "slon u radnji porculana"

U intervjuu za RT Medvedev je slikovito primijetio da se "naši zapadni partneri, ponekad, ponašaju kao slon u prodavnici porculana -upadnu unutra, sve polome i onda ne znaju šta dalje"
5 komentar(a)
Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.08.2013. 11:08h

Zapadni partneri se, ponekad, ponašaju kao "slon u radnji porculana", izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev komenatrišući situaciju na Bliskom istoku.

Osvrćući se na ono što se dogodilo u Libiji i na optužbe upućivane na račun Moamera Gadafija koje, "kao što se vidi nekoliko godina kasnije, uglavnom, nisu potkrijepljene nikakvim dokazima" i "nešto slično što se sada događa u Siriji", Medvedev je rekao da se, "kao što svi znamo", isto dogodilo prije toga i u Iraku.

"Mislim da se ono što se dogodilo tada i što se događa sada opravdava borbom za nacionalne interese, prava i slobode. Ali to je, zapravo, prisilno uništavanje političkog sistema jedne zemlje, miješanje u unutrašnje stvari i postavljanje lojalnog političkog režima. Iz toga nije proisteklo ništa dobro", rekao je Medvedev u intervjuu za rusku televiziju na engleskom RT(Russia today).

On je kazao da je situacija u Iraku nestabilna i da desetine ljudi ginu svaki dan, Libija je podijeljena u ratu i još postoje regioni u kojima vlasti nisu uspjele da uspostave kontrolu, a i Sirija je na ivici sličnog rata.

"U toj zemlji se praktično vodi građanski rat. Uvijek smo smatrali da građani Sirije treba sami da riješe sirijske probleme. Ali aktivno miješanje koje vidimo može dovesti do istih problema i stvaranja još jedne nestabilne zemlje u stalnom stanju građanskog rata", istakao je Medvedev.

On je slikovito primijetio da se "naši zapadni partneri, ponekad, ponašaju kao slon u prodavnici porculana -upadnu unutra, sve polome i onda ne znaju šta dalje".

"Ako hoćemo da budemo potpuno iskreni, šta je Arapsko proljeće donijelo arapskom svijetu? Da li je donijelo slobodu? U najboljem slučaju malo. U većini zemalja dovelo je do beskonačnog krvoprolića, promjena režima i stalnih nemira", zaključio je ruski premijer.

Bonus video: