Talibani: Malala priča koještarije

"Ti i UN se pretvarate da smo mi pucali (na tebe) zbog obrazovanja, ali nije razlog obrazovanje već tvoja propaganda"
6 komentar(a)
Malala Jusafzai, Foto: Beta/AP
Malala Jusafzai, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.07.2013. 18:50h

Komandant Tehreek-e-Taliban Pakistan izjavio da devojčica Malala Jusafzai priča "prljavštine" o talibanima i pozvao je da se "vrati kući" i krene u medresu.

Adnan Rašid rekao je da bi on, lično, volio da do napada na nju nije ni došlo i dodao da ono što ona (Malala) "sada radi, jeste korišćenje svog jezika po nalogu drugih", prenijela je agencija AFP.

"Ti i UN se pretvarate da smo mi pucali (na tebe) zbog obrazovanja, ali nije razlog obrazovanje već tvoja propaganda", naveo je Rašid.

Malala je navela da "vodi rat protiv nepismenosti i terorizma, jer nema nikakve koristi od upotrebe nasilja"

Pakistanski talibani pucali su u glavu 16-togodišnjakinje prošlog oktobra u Dolini Svat na sjeverozapadu Pakistana pošto je pozivala na pravo djevojčica da se školuju.

Malala se prošlog petka obratila sa govornice UN-a u Njujorku s namjerom da nastavi borbu za prava pakistanskih djevojčica i da jasno stavi do znanja da je ekstremisti ne mogu "ućutkati".

Ona je imala samo jednu molbu - htjela je da svetski lideri omoguće pakistanskoj djeci besplatno i obavezno obrazovanje.

Malala je navela da "vodi rat protiv nepismenosti i terorizma, jer nema nikakve koristi od upotrebe nasilja".

Pakistanska vojska je 2009. godine protjerala ekstremiste iz Doline Svat i tamo je ukinuta zabrana na pravo žena da se školuju, pa su djevojčice u Mingori počele da se vraćaju u škole i njihov broj je povećan na više od 5.000 za samo godinu dana.

Bonus video: