Jedan od organizatora napada 11.9. u zatvoru konstruisao usisivač

Priča o Mohamedu je ponovo podsjetila javnost na uslove zatočeništva optuženika za terorističke napade
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2013. 09:49h

Halid Šeik Mohamed, koji je priznao da je jedan od organizatora napada 11. septembra, iz tajnog zatvora agencije CIA u Rumuniji je prije desetak godina uputio jedan neuobičajeni zahtjev - da mu špijunska agencija dozvoli da, s obzirom da je inženjer po struci, sastavi novi tip usisivača.

Službenik Agencije zadužen za taj zatvor konsultovao se sa sjedištem CIA koje je odobrilo zahtjev, ispričao je Asošiejtid presu bivši visoki zvaničnik CIA.

Ova priča iz života zatvorenika ponovo je podsjetila javnost na uslove zatočeništva optuženika za terorističke napade. Naime, kako Mohamed nije dosad imao pravo na suđenje, u interesu je agencije CIA da im zatvorenici ostanu mentalno stabilni, u slučaju eventualnog sudskog procesa. Mohamed je bio podvrgnut najekstremnijim od svih brutalnih metoda ispitivanja CIA i priznao je zločine.

"Nismo željeli da on poludi", kazao je za AP bivši visoki zvaničnik CIA, jedan od nekoliko njih koji su pristali da govore ali pod uslovom da ostanu anonimni jer nisu imali dozvolu da pričaju o sada već zatvorenim zatvorima CIA, niti o Mohamedovom interesovanju za konstruisanje usisivača.

Dakle, koristeći šeme sa Interneta kao priručnik, Mohamed je počeo da konstruiše jedan od najsvakodnevnijih uređaja za domaćinstvo.

Brutalno saslušavanje

To što CIA možda posjeduje jedan od najpovjerljivih nacrta za izradu usisivača je samo jedna od bizarnih, trajnih posljedica kontroverznog američkog programa zatvaranja i ispitivanja.

Metode ovog programa imale su za cilj da "psihološki poremete ljude". Međutim, kada su ispitivanja prestala, agencija je morala da pokuša da poništi psihološku štetu nanijetu pritvorenicima i povrati njihovu mentalnu stabilnost.

Iako je CIA očito uspjela da Mohameda održi uračunljivim, drugi nisu imali tu sreću. Optuženi pripadnici Al Kaide Ramzi Binalšibh i Abd al Naširi, koji su bili sa Mohamedom u zatvorima u Poljskoj i Rumuniji, iskusili su niz mentalnih poremećaja. Al Naširi pati od depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja, a Binalšibha liječe od šizofrenije nizom antipsihotika.

"Poznato je da bilo koja vrsta produženog boravka u zatvoru - a posebno u uslovima koji su manje-više opisani u medijima - može imati ozbiljan uticaj na mentalno stanje zatvorenika", izjavio je Tomas Durkin, bivši Binalšibhov civilni advokat.

Mohamed je, naime, bio podvrgnut ekstremnim metodama ispitivanja za vrijeme boravka u zatvoru u Poljskoj. Tako su ga održavali neprekidno budnim do 180 sati, a prošao je i 183 puta kroz ispitivačku metodu „voterbordinga" (simuliranja davljenja).

Nakon što je zatvor CIA u Poljskoj zatvoren u septembru 2003, Mohamed je prebačen u njihov zatvor u Bukureštu. Uskoro je CIA pokušavala da nađe načine da animira Mohameda s obzirom da je njegova obavještajna vrijednost opala.

Zatvor smješten u zgradi Državnog registra Rumunije za povjerljive informacije (ORNISS), Foto: AP/Beta

U zatvoru je postojala posebna prostorija u kojoj je Mohamed, koji je sebe smatrao nekom vrstom profesora, „držao predavanja“, kako je kazao, zvaničnicima CIA. Zavezan za pod, Mohamed bi agentima CIA predavao o njegovom putu džihada, njegovom djetinjstvu i porodici. Služili su se i čaj i kolačići. Zajedno sa pet ostalih zatvorenika u zatvoru u Bukureštu, Mohamedu su dodjeljivali zadatke o njegovom znanju o Al Kaidi ili „domaće zadatke" kako su to zvali zvaničnici CIA. Za studioznost su ga nagrađivali „snikers“ čokoladicama.

U zatvoru u Rumuniji, Mohamed je imao pravo na knjige u sklopu programa uravnoteženja. Po riječima agenata, uživao je u serijalu o Hariju Poteru.

No, službenici CIA su redovno pregledali svaku stranicu kako zatvorenici ne bi međusobno prenosili šifrovane poruke. Tako su uhvatili Mohameda kako pokušava da prenese poruku ostalim zatvorenicima da ne govore o kuriru Osame bin Ladena.

Mogao bi doktorirati

Mohammed je diplomirao na Univerzitetu A&T u Sjevernoj Karolini 1986. Kako je naveo AP, nije jasno je li izrada skice za novi usisivač imala kakve skrivene motive.

Nije objavljeno koliko je napredovao „projekat usisivač“, niti da li i dalje postoje ti nacrti. Tajni zatvor CIA u Rumuniji zatvoren je početkom 2006, a Mohamed je prebačen kasnije te godine u zatvor u Gvantanamu gdje se i sada nalazi. Malo je vjerovatno da mu je bilo dozvoljeno da planove ponese sa sobom na Kubu.

Njegov vojni advokat, Džejson Rajt, je kazao da mu je zabranjeno da govori o interesovanju njegovog klijenta za usisivače.

"Zvuči smiješno, ali ukoliko bih odgovorio na ovo pitanje ili potvrdio ili negirao da postoji nacrt za izradu nekog usisivača, nekog džogera ili čak dizajna za bolji ručni peškir očito bih američku vladu i njene građane izložio izuzetno velikoj opasnosti“, kazao je Rajt.

Međutim, Rajt je dodao da je sa Mohamedom često razgovarao „o inovacijama modernih tehnologija“ i „naučnim čudima" iz Kurana sa Mohamedom. On Mohameda opisuje kao izuzetno inteligentnog.

"Kada bi u Gvantanamu imao pristup obrazovnim programima, poput dopisnog studiranja, ubijeđen sam da bi osim nastavka proučavanja islamskih studija mogao dobiti i doktorsku titulu iz tehničkih nauka i veoma vjerovatno patentirati neke izume“, kazao je Rajt.

Galerija

Bonus video: