Afera prisluškivanja potresla i američki budžet

Cijene koju su na trošak poreskih obveznika SAD, naplaćivane za prisluškivanje razgovora, variraju od provajdera do provajdera
1 komentar(a)
Prisluškivanje, Foto: Sxc.hu
Prisluškivanje, Foto: Sxc.hu
Ažurirano: 10.07.2013. 11:34h

Afera prisluškivanja koštala je američku administraciju ugleda, a samo prisluškivanje predstavljalo je ogroman trošak.

Cijene koju su na trošak poreskih obveznika SAD, naplaćivane za prisluškivanje razgovora, variraju od provajdera do provajdera.

Kompanija Ej-Ti-end-Ti (AT&T) naplaćivala je 325 dolara za aktivaciju svakog prisluškivanja i 10 dolara dnevno za održavanje takve linije.

Manji operateri Kriket (Cricket) i Ju-Es Selular (U.S. Cellular) naplaćivali su 250 dolara po liniji.

Za prisluškivanje korisnika Verajzona (Verizon) vlada je za prvi mjesec morala da plati 775 dolara, a potom po 500 dolara mjesečno, objavio je prošle godine kongresmen Edvard Marki.

Praćenje elektronske komunikacije, što je prema navodima bivšeg obavještajca Edvarda Snoudena radila američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA), dosta je jeftinije ili je čak i besplatno.

Fejsbuk je saopštio da vladi nije naplaćivao pristup podacima korisnika. Majkrosoft Jahu i Gugl nisu htjeli da navedu koliko naplaćuju, ali je Američka unija za građanske slobode saopštila da je ustanovila da se bilješke o elektronskoj komunikaciji mogu dobiti za 25 dolara.

Bonus video: