Egipat: Izbori do 2014.

Egipat će imati pet mjeseci da izmijeni nacrt ustava koji su donijeli islamisti, suspendovanog poslije rušenja s vlasti predsjednika Mohameda Morsija
0 komentar(a)
Adli Mansur, Foto: Beta/AP
Adli Mansur, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.07.2013. 07:17h

Adi Mansur, privremeni predsjednik egipta, najavio je parlamentarne izbore koji će se održati do 2014, poslije koji će uslijediti i predsjednički.

Egipat će imati pet mjeseci da izmijeni nacrt ustava koji su donijeli islamisti, suspendovanog poslije rušenja s vlasti predsjednika Mohameda Morsija, usvoje ga na referendumu, a zatim održe parlamentarne izbore, navodi se u tekstu dekreta objavljenog u ponedjeljak na sajtu lista Al-Ahram.

Egipatska vojska, koja je Mansura postavila za Morsijevog nasljednika, pošto ga je smijenila poslije masovnih protesta, obećala je brz povratak na civilnu vlast, prenio je AFP.

Formulacija dekreta daje prelaznoj vlasti mogućnost da ipak produži vrijeme do održavanja parlamentarnih izbora, smatra stručnjak za ustavna pitanja Zaid al-Ali.

"Način na koji je tekst sročen nagovještava da oni planiraju da cio izborni proces bude u tom vremenskom okviru. Međutim, član 33 ustavnog dekreta je dovoljno neodređen da pruži Mansuru prostor da predstavi sprovođenje izbora kao početak registrovanja kandidata", ocijenio je al-Ali.

Ovo bi u vremenski okvir moglo da doda još dva mjeseca za prijavljivanje kandidata i još jedan mjesec za izbore.

Ova vijest objavljena je pošto je najmanje 51 osoba, većinom pristalica svrgnutog predsjednika Morsija, poginula u sukobu ispred sjedišta Republikanske garde u Kairu, dok je 435 ranjeno.

Bonus video: