Novi sukobi u Egiptu: 30 poginulih, 1.000 povrijeđenih

Do žestokih sukoba došlo je juče kada su Morsijeva Muslimanska braća pozvala ljude na proteste nazvane "petak odbijanja" širom Egipta
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2013. 12:45h

Najmanje 30 ljudi je poginulo i više od 1,000 ih je povrijeđeno u posljednjim sukobima pristalica i protivnika svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija.

Do žestokih sukoba došlo je juče kada su Morsijeva Muslimanska braća pozvala ljude na proteste nazvane "petak odbijanja" širom Egipta i pokušali da se probiju do vojnog objekta u kome vojska drži Mursija.

Najteži sukobi bili su u mediteranskoj luci Aleksandriji, gdje je poginilo 14, a ranjeno 200 ljudi. U centru Kaira pristalice i protivnici Morsija tukli su se do kasno u noć kamenicama, noževima, zapaljivim bombama i palicama sve dok ih vojska nije razdvojila oklopnim transporterima.

U centru Kaira je danas napeto već od ranog jutra. Morsijevi protivnici su proveli noć na trgu Tahrir, a civili su postavili kontrolne punktove.

Most koji vodi do Kairskog univerziteta, gdje kampuju Morsijeve pristalice, prekriven je kamenicama i spaljenim gumama. U čitavoj prijestonici noćas se čula puščana paljba.

Nekoliko stotina islamističkih pristalica Mohameda Morsija krenulo je noćas ka nacionalnoj televiziji na obalama rijeke Nil u centru Kaira. Svjedoci kažu da su oni prešli most na Nilu u blizini Trga Tahrir, gdje se nalaze Morsijevi protivnici.

U blizini Trga nalaze se vojnici s oklopnim vozilima. Vojska je saopštila da namjerava da rivalske frakcije drži razdvojene, a islamisti su prešli most i okupili se ispred sjedišta televizije, javio je Rojters.

Ranije danas, lider pokreta Muslimanska braća u Egiptu Mohamed Badie prisustvovao je protestima u Kairu, navedeno je u saopštenju političkog krila tog pokreta.

Egipatske bezbjednosne snage su saopštile da je Badie uhapšen u četvrtak po naređenju tužilaštva, nakon zbacivanja s vlasti predsjednika Mohameda Morsija koji je pripadnik Muslimanske braće, ali je taj pokret kasnije demantovao njegovo privođenje, prenio je Rojters.

Badie je na protestu više hiljada islamističkih pristalica Morsija u blizini jedne džamije u predgrađu Kaira rekao da je spreman na postizanje sporazuma sa oružanim snagama, ali samo nakon što Morsi bude vraćen na funkciju predsjednika. "Ostaćemo na trgovima dok ne vratimo Morsija na vlast", rekao je on.

Badie je pozvao armiju da ne puca na sopstveni narod, pošto je jedan vojni helikopter nadlijetao nad gomilom demonstranata i rekao da su demonstranti jači od tenkova. "Naše grudi su jače od metaka", dodao je Badie.

Egipatska vojska je u srijedu, poslije višednevnih antivladinih protesta u kojima su poginule desetine ljudi, suspendovala Ustav, smijenila Morsija, pa potom i uhapsila Morsija i najavila održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora.

Za privremenog predsjednika Egipta imenovan je predsjednik Ustavnog suda Adli Mansur koji je danas raspustio gornji dom egipatskog parlamenta kojim su dominirali islamisti.

Galerija

Bonus video: