Teksas: Senatorka govorila više od 10 sati

Dejvisovoj, u skladu sa proceduralnim pravilima, nije bilo dozvoljeno da skreće s teme, da pravi pauze kako bi nešto pojela, da se osloni na sto, sjedne ili da ode u toalet
2 komentar(a)
Vendi Dejvis, Foto: Beta/AP
Vendi Dejvis, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.06.2013. 13:52h

Zbog maratonskog govora demokrata, pojedini republikanci za predlog zakona glasali posle roka koji je istekao u ponoć.

Senatorka demokrata Vendi Dejvis govorila je više od 10 sati u nastojanju da spriječi izglasavanje mjere u skladu sa kojom bi se, između ostalog, zabranio abortus nakon 20 nedjelja trudnoće, javio je Rojters.

Dejvisovoj, u skladu sa proceduralnim pravilima, nije bilo dozvoljeno da skreće s teme, da pravi pauze kako bi nešto pojela, da se osloni na sto, sjedne ili da ode u toalet.

Senatorka je, i pored ometanja republikanaca, uspjela da istraje u čitanju svjedočenja i poruka žena i drugih koji se protive nacrtu zakona, a govorila je i o ličnom iskustvu, budući da je sa 19 godina postala samohrana majka.

Pošto je uveliko bio prošao rok za glasanje, prisutni su glasno negodovali kada je Senat, koji kontrolišu republikanci, počeo da glasa.

Novi zakon uveo bi i strožije standarde u klinike u kojima se obavljaju abortusi, a republikanci mogu ponovo da zatraže 30-dnevnu specijalnu sjednicu kako bi pokrenuli novu inicijativu za njegovo usvajanje.

Republikanci tvrde da bi taj zakon zaštitio zdravlje žena, a da bi se zabranom abortusa u poodmakloj trudnoći zaštitio fetus.

Bonus video: