Izraelski piloti pripravni, u Siriji broj stradalih dostigao 93.000

Atmosfera je vrlo napeta, rekao je taj oficir, koji komanduje flotilom aviona F16, a koja pokriva izraelsku granicu sa Libanom i liniju prekida vatre
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2013. 11:04h

Piloti izraelskih vazduhoplovnih snaga obučavaju se svakodnevno da odgovore na prijetnje koje predstavljaju po Izrael nestabilnost u susjednoj Siriji i Libanu.

Dnevne vježbe uključuju pripreme da se odgovori na transfer oružja svake vrste koje bi moglo da dovede do terorističkih napada, rekao je potpukovnik N., koji nije mogao da otkrije svoje puno ime, za AFP tokom posjete novinara bazi Ramat David.

Izrael je od početka ove godine izveo tri vazdušna udara u Siriji, koji nisu zvanično potvrđeni, ali je rečeno da su gađane pošiljke unaprijeđenog oružja libanskom Hezbolahu, izraelskom zakletom neprijatelju.

Atmosfera je vrlo napeta, rekao je taj oficir, koji komanduje flotilom aviona F16, a koja pokriva izraelsku granicu sa Libanom i liniju prekida vatre između okupirane Golanske visije i Sirije.

Ne dešava se svaki dan da zemlja veličine Sirije, dva minuta (leta) od naše baze, prolazi kroz građanski rat, dodao je on. Njegov zamjenik major L. rekao je da je flotila osjetila napetost nakon što se nedavno sirijski sukob prelio na Golan kada su se izraelske patrole našle na udaru vatre snaga sirijskog režima.

To su napetija vremena, može se osjetiti, rekao je on, dodavši da se više razgovara o mogućnosti sukoba i da se više trenira sada zbog onoga šta se dešava oko Izraela.

Više od 93.000 stradalih u sukobima u Siriji

Više od 93.000 lica, među kojima 6.500 djece, ubijeno je od početka građanskog rata u Siriji saopšteno je danas u sjedištu UN u Ženevi.

"Pozivam sve strane na prekid vatre, prije nego što nekoliko desetina ljudi ne bude ubijeno ili povrijeđeno", izjavila je visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj.

Sirijski konflikt počeo je u martu 2011. kada su do tada uglavnom mirne demonstracije protiv režima prerasle u oružani sukob.

U ratu koji već dvie godine traje u Siriji sukobljavaju se pripadnici opozicije, među kojima dominiraju suniti, i pristalice predsjednika Bašara El Asada, uglavnom alaviti šiitske provenijencije.

Sukobi u Siriji poprimaju sve više religijski karakter, a dvije strane se redovno međusobno optužuju za masakre nad određenim religijskim grupama.

Galerija

Bonus video: