Kina prijeti Austriji pandama

Dvanaest mjeseci posle posjete Dalaj Lame Austriji strasti u Kini se nisu smirile, već naprotiv ambasador Kine u Beču vrši pritisak na austrijske vlasti
0 komentar(a)
Dalaj Lama, Foto: Rojter
Dalaj Lama, Foto: Rojter
Ažurirano: 11.06.2013. 13:45h

Zvaničan Peking vrši pritisak na austrijsku vladu sa zahtjevom da više nikada ne prima Dalaj Lamu, tvrde austrijski mediji.

Kina prijeti da će čak i pande iz zoološkog vrta u Beču vratiti u zemlju.

Nešto više od godinu dana je prošlo od kada je Dalaj Lama boravio u posjeti Beču, kada su se sa njim vidjeli austrijski zvaničnici, iako ne u vladinim zdanjima, već na javnim mestima.

Naime, zvaničan prijem je izbjegnut kako se Kina ne bi previše ljutila.

Međutim Ministarstvo spoljnih poslova Kine je reagovalo i na ove sastanke, kritikujući da su se austrijski kancelar Verner Fajman i vicekancelar Mihael Špindeleger "sastali sa separatistom", te to predstavlja teško miješanje u unutrašnja pitanja Kine.

Tokom dugih razgovora sa visokim diplomatama Kine Austrija je u više navrata podvukla da poštuje teritorijalni integritet Kine

Dvanaest mjeseci posle posjete strasti u Kini se nisu smirile, već naprotiv ambasador Kine u Beču vrši pritisak na austrijske vlasti u vezi Dalaj Lame.On je, u pisanoj izjavi, zatražio da se vlada Austrije obaveže da više nikada neće primiti Dalaj Lamu.

Republika Austrija odbacila je odlučno takvu ucjenu. "Nećemo dozvoliti da nam se brani da primimo Dalaj Lamu kao vjerskog vođu. Od tog stava nećemo popustiti nimalo", poručilo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije na upit bečkog dnevnika "Prese".

Tokom dugih razgovora sa visokim diplomatama Kine Austrija je u više navrata podvukla da poštuje teritorijalni integritet Kine, a tako i da je Tibet, koji je zaposjednut od 1950.integrativni dio ove zemlje, a Dalaj Lama se sastao sa Fajmanom i Špindelegerom ne kao politički, već kao vjerski vođa.

Takav odgovor Kina, kako je istakla Ambasada u Beču, ne prihvata ističući da je Dalaj Lama ne samo monah, već da vodi separatističke aktivnosti protiv Kine pod plaštom vjere.

Zvanično Kina hvali dobre odnose sa Austrijom, ali između redova, kako ističe "Prese", poručuje da onaj ko prima Dalaj Lamu ugrožava bilateralne odnose.

Da bi to pojasnila Kina koristi kao sredstvo za pritisak i pande koje se nalaze u zoološkom vrtu Šenbrun, kojima ističe desetogodišnji ugovor o pozajmici ovih dana.

"Prese" tvrdi da kineska strana sporazum o produženju pozajmice panda namjerava da potpiše tek kada bude ponovo postojala "dobra bilateralna atmosfera".

Bonus video: