Erupcija vulkana na Filipinima usmrtila pet alpinista

Alpiniste je usmrtilo ogromno kamenje koje je vulkan izbacivao iz grotla
0 komentar(a)
vulkan, Filipini, Foto: Beta/AP
vulkan, Filipini, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.05.2013. 14:27h

Jedan od najaktivnijih vulkana na Filipinima izbacivao je ogromne količine kamenjenja i pepela, usmrtivši najmanje pet stranih alpinista, saopštili su filipinski zvaničnici.

Direktor Filipinskog instituta za vulkanologiju i seizmologiju Renato Solidum rekao je da je nije neuobičajena erupcije vulkana "ćudljive" planine Majon

Spasilački timovi i helikopteri su upućeni na planinu Majon na oko 340 kilometara od Manile u centralnom dijelu Filipina da izvuku mrtve i zbrinu najmanje sedam povrijeđenih u grupi od, oko, 20 planinara koji su bili zatečeni naglom erupcijom, rekao je guverner pokrajine Albej Džoi Salkeda.

Alpiniste je usmrtilo ogromno kamenje koje je vulkan izbacivao iz grotla, a među žrtvama je Njemac, Austrijanac i Filipinac, potvrdio je Kenet Džesalva za televizijsku mrežu Ej -Bi-Si Si-Bi-En putem mobilnog telefona iz alpinističkog kampa u blizini kratera.

I među povrijeđenima ima stranaca i filipinskih vodiča, a neki su u kritičnom stanju.

Direktor Filipinskog instituta za vulkanologiju i seizmologiju Renato Solidum rekao je da je nije neuobičajena erupcije vulkana "ćudljive" planine Majon na jugoistoku zemlje kojih je bilo oko 40 u proteklih 400 godina.

Bonus video: