Pogledajte mogući scenario rata Sjeverne i Južne Koreje

Sjeverna Koreja je jutros saopštila da je njena vojska dobila dozvolu da "manjim, lakšim i raznovrsnim" nuklearnim oružjem napadne Sjedinjene Američke Države...
63 pregleda 53 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2013. 11:38h

Sjeverna Koreja je jutros saopštila da je njena vojska dobila dozvolu da "manjim, lakšim i raznovrsnim" nuklearnim oružjem napadne Sjedinjene Američke Države, dok je iz Vašingtona saopšteno da će zaštitu regiona biti pojačana razmještanjem protivraketnog sistema na ostrvo Guam u Pacifiku.

"Nemilosrdne operacije" sjevernokorejskih snaga su "konačno ispitane i odobrene", navodi se u saopštenju vlasti u Pjongjangu, koje je prenijela Korejska centralna novinska agencija. U njemu se dodaje da rat može početi "danas ili sjutra".

Vojska Sjeverne Koreje je navela da ima dozvolu za neutralisanje američke "agresije" pomoću "moćnih, praktičnih vojnih sredstava odupiranja" koje uključuju atomsko oružje.

"Sjedinjenim Američkim Državama bi bilo bolje da dobro razmisle o sadašnjoj ozbiljnoj situaciji", poručuje se u saopštenju.

Pentagon je najavio da će na ostrvo Guam, američku teritoriju u Tihom okeanu, razmjestiti sistem za odbranu od raketnih napada kako bi se pojačala regionalna zaštita od mogućeg nuklearnog napada.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel (Chuck Hagel) je rekao da Vašington čini sve, a sličnu izjavu je juče dao državni sekretar SAD Džon Keri (John Kerry). "Neki od poteza koje su oni (Severnokorejci) povukli u posljednjih par sedmica predstavljaju vrlo jasnu opasnost i prijetnju interesima sasvim sigurno naših saveznika, počev od Južne Koreje i Japana, i direktnu prijetnju SAD u vezi sa našom bazom na Guamu, Havajima i sa zapadnom obalom Amerike", rekao je Hejgel.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da je njena vojska spremna da se izbori sa svakom provokacijom Sjeverne Koreje, rekao je novinarima zamjenik ministra odbrane Vi Jong Sub.

Uprkos ratobornoj retorici Pjongjanga, analitičari ne očekuju nuklearni napad Sjeverne Koreje i ukazuju da vlasti te zemlje znaju da bi takav potez bio saomubilački za čitavu tu zemlju.

Eksperti za atomsko oružje smatraju da Pjongjang još nema mogućnost da lansira nuklearne bojeve glave. Međutim, ostali nuklearni kapaciteti ove zemlje nisu sasvim poznati, rekao je jedan visoki zvničnik vlade u Seulu, ali je dodao da bi u slučaju nuklearnog napada na glavni grad Južne Koreje ili neko drugo mjesto, radioaktivna prašina ugrozila i napadača - Pjongjang. Zato taj neimenovani zvaničnik smatra da atomski napad nije vjerovatan.

Mogući scenario

CNN-ov stručnjak za bezbjednost opisao je u kratkim crtama mogući scenario sjevernokorejskog napada.

Sjeverna Koreja bi napad vjerovatno započela artiljerijskom paljbom po odabranim ciljevima u Južnoj Koreji. Artiljerijski napad bio bi popraćen iskrcavanjem desantnih jedinica, koje bi najvjerovatnije bile ubačene na teren Južne Koreje uz pomoć podmornica.

Agenti-spavači koje je Sjeverna Koreja ubacila u Seul i druge veće gradove kontaktiraće vojsku Sjweverne Koreje i pružati informacije o ciljevima.

Istovremeno, Južna Koreja i SAD bi započele svoj protivnapad, u kojem bi mornarica SAD-a uspostavila protivartiljerijsku paljbu po jedinicama Sjeverne Koreje, potom započela kampanju vaydu[nih napada čiji bi cilj bio da uništi protivavionsku obranu i zapovjedne lokacije, kako bi uspostavili potpunu kontrolu nad avio saobra'ajem na poluostrvu.

U roku od dva-tri dana, predviđa CNN-ov analitičar, inicijativa bi se preselila iz ruku Sjeverne Koreje u ruke saveznika. Ali, vrlo je mala vjerovatnoća da će do opisanog napada uopšte doći. Mnogo je vjerovatnije da će Sjeverna Koreja izvesti ograničeni napad na jedan ili dva odabrana cilja.

Zajednička industrijska zona i dalje zatvorena za radnike iz Južne Koreje

Zaoštravajući stav, Sjeverna Koreja i danas, drugi dan uzastopno, ne dozvoljava radnicima iz Južne Koreje da uđu u zajedničku industrijsku zonu Kesong. Kako je jutros javila novinska agencija Sinhua, svim kompanijama je naloženo da do 10. aprila napuste Kesong.

Ta industrijska zona je na teritoriji Sjeverne Koreje i simbol je međukorejske saradnje uprkos višegodišnjem pogoršavanju odnosa. Fabrike u Kesongu pokreću južnokorejski kapital i znanje, a posao obavljaju sjevernokorejski radnici.

Ministar: Rakete ne mogu dobaciti do SAD

Južnokorejski ministar odbrane je jutros izjavio da je Sjeverna Koreja na svoju istočnu obalu premjestila raketu sa "znatnim dometom", ali je naglasio da ona ne može da pogodi SAD.

Ministar odbrane Kim Kvan-jin je odbacio izvještaje japanskih i južnokorejskih medija da bi projektil "KN-08" mogao da pogodi Sjedinjene Države. Kim je rekao poslanicima Skupštine Južne Koreje koji su ga pozvali zbog krize, da je domet projektila znatan, ali ne i dovoljan da dobaci do druge obale Tihog okeana. On je rekao da ne zna zvaničan razlog premještanja tog projektila, ali pretpostavlja da to može biti i proba ili vježba.

Stručnjaci kažu da Sjeverna Koreja još nije pokazala da ima rakete dugog dometa ili veće preciznosti. Neki pretpostavljaju da je raketa dugog dometa koju je Pjongjang pokazao na paradi prošle godine bila zapravo maketa.

Sjeverna Koreja je jutros saopštila da je njena vojska dobila dozvolu da "manjim, lakšim i raznovrsnim" nuklearnim oružjem napadne Sjedinjene Američke Države, dok je iz Vašingtona saopšteno da se zaštita regiona pojačava razmještanjem protivraketnog sistema na ostrvo Guam u Pacifiku.

"Nemilosrdne operacije" sjevernokorejskih snaga su "konačno ispitane i odobrene", navodi se u saopštenju vlasti u Pjongjangu, koje je prenijela Korejska centralna novinska agencija. Dodaje se da rat može početi "danas ili sjutra".

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da je njena vojska spremna da se izbori sa svakom provokacijom Sjeverne Koreje. Uprkos ratobornim izjavama Pjongjanga, analitičari ne očekuju nuklearni napad Sjeverne Koreje i ukazuju da vlasti te zemlje znaju da bi takav potez bio saomubilački.

Galerija

Bonus video: