Sjeverna Koreja ponovo pokreće nuklearni reaktor

Predstavnik agencije za nuklearnu energiju rekao je da će ovaj potez predstavljati "ponovno prilagođavanje i restartovanje" svih postrojenja
78 pregleda 1 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Nationalgeographic.com
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Nationalgeographic.com
Ažurirano: 02.04.2013. 11:15h

Sjeverna Koreja je saopštila da će ponovo pokrenuti nuklearni reaktor zatvoren 2007. što znači da će moći da počne obogaćivanje uranijuma za nuklearno oružje.

Uoči izvođenja druge nuklearne probe 2009. Pjongjang je napustio razgovore šest država o denuklaerizaciji poluostrva

Predstavnik agencije za nuklearnu energiju rekao je da će ovaj potez predstavljati "ponovno prilagođavanje i restartovanje" svih postrojenja u glavnom nuklearnom kompleksu Jongbjon, uključujući postrojenje za obogaćivanje uranijuma i reaktor snage pet megavata.

Predstavnik je rekao da će se rekator koristiti za proizvodnju struje i u vojne svrhe, prenijele su agencije.

Sjeverna Koreja je zatvorila reaktor u Jongbjonu jula 2007. prema dogovoru šest država o davanju ekonomske pomoći za denuklearizaciju poluostrva. Sljedećeg ljeta Pjongjang je srušio toranj za hlađenje vode pored reaktora, što su prenijele sve svjetske televizijske stanice kao vijest o odustajanju Sjevera od nuklearnog programa.

Međutim, uoči izvođenja druge nuklearne probe 2009. Pjongjang je napustio razgovore šest država o denuklaerizaciji poluostrva u zamjenu za značajniju ekonomsku pomoć i međunarodno priznaje.

Obogaćivanje uranijuma

Reaktor je predstavljao jedini izvor plutonijuma potrebnog za izradu neuklearne bombe. Ostatak storiranog plutonijuma je dovoljan, po procjenama stručnjaka, za proizvodnju četiri do osam atomskih bombi, uz postojećih deset koliko se vjeruje da ima ukupno Sjeverna Koreja.

Mnogi posmatrači vjeruju da Sjever tajno već godinama obogaćuje uranijum potreban za nuklearno oružje

U međuvremenu Pjongjang je počeo s procesom obogaćivanja uranijuma u Jongbjonu 2010. kada je omogućio stranim ekspertima da obiđu postrojenje s centrifugama u nuklearnom kompleksu.

Sjeverna Koreja je tada insistirala da se radi o obogaćivanju uranijuma niskog nivoa koji je potreban isključivo za energetske potrebe.

Pominjanje "ponovnog prilagođavanja" kod nuklearnih stručnjaka povećava strahovanja da će postrojenje, ukoliko to već nije urađeno, proizvoditi visoko obogaćeni uranijum potreban za nuklearnu bombu.

Mnogi posmatrači vjeruju da Sjever tajno već godinama obogaćuje uranijum potreban za nuklearno oružje i da je treća nuklearna proba izvedena 12. februara bila u stvari uranijumska bomba, za razliku od predhodne dve koje su bile plutonijumske.

Strahovanje Vašingtona

Sjeverna Koreja je izgradila grafitno uređeni reaktor od pet megavata 1986. poslije sedam godina izgradnje. Pjongjang je počeo i izgradnju 50-megavatnog i 200-megavatnog reaktora 1984. ali je njihova izgradnja obustavljena prema nuklearnom dogovoru s Vašingtonom 1994. godine.

U međuvremenu, mornarica SAD je u blizini poluostrva postavila krstaricu sa odbranom sposobnom da sruši raket

Pjongjang je dugo govorio da je reaktor služio za proizvodnju struje. Njemu je potrebno oko 8000 šipki goriva za rad. Preradom potrošenih šipki tokom godinu dana rada reaktora može se dobiti sedam kilograma plutonijuma, što je prema stručnjacima dovoljno za proizvodnju bar jedne nuklearne bombe.

Najnoviji potez Pjongjanga u za sada verbalnom ratu sa SAD i Južnom Korejom, svakako će uvećati strahovanja Vašingtona i njegovih saveznika da Sjever ubrzano radi na proizvodnji nuklearne bombe koja može da se postavi na raketu dovoljno snažnu da dosegne do kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država, tehnologija za koje se do sada vjerovalo da ne raspolaže Sjeverna Koreja.

U međuvremenu, mornarica SAD je u blizini poluostrva postavila krstaricu sa odbranom sposobnom da sruši raketu koja bi bila ispaljena sa teritorije Sjeverne Koreje.

Kina žali zbog odluke Sjeverne Koreje

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Li izjavio je da Kina žali zbog namjere Sjeverne Koreje da ponovo pusti u rad nuklearo postrojenje Jongbjon.

"Obaviješteni smo o namjerama Sjeverne Koreje i veoma žalimo zbog takve njihove odluke", izjavio je Li na današnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao i da je Kina ulagala stalne napore u proces nuklearnog razoružavanja i uspostavljanje i održavanje mira i stabilnosti u sjevernoj Aziji.

"Pozivamo sve zainteresovane strane i političke partije koje se zalažu za očuvanje mira i rješavnje problema dijalogom i mirnim putem, da što prije pristupe traženju rješenja za novonastalu situaciju", poručio je Li.

Bonus video: