Papa Franjo: Zbog pohlepe pojedinaca mnogi u svijetu strašno pate

Papa je govorio o brojnim ratovima u svijetu i nije propustio da spomene ni jedan dio svijeta u kojem je sada ratno stanje
8 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2013. 11:37h

Ropstvo 21. vijeka najgore je ropstvo, zbog velike pohlepe pojedinaca mnogi u svijetu strašno pate, rekao je, vjernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra, papa Franjo u svojoj prvoj poruci Urbi et orbi (gradu i svijetu).

Papa je govorio o brojnim ratovima u svijetu i nije propustio da spomene ni jedan dio svijeta u kojem je sada ratno stanje.

Posebno je istakao da "molimo za ljubljenu Siriju" u kojoj mnogi pate i sve je više izbjeglica i onih kojima je potrebna pomoć, prenose agencije.

On je pomenuo i sukob između Izraela i Palestine i pozvao sve da mole za rješenje ovog teškog sukoba.

Rekao je da je Uskrs znak nade, a kako je "Bog život", papa je poručio svima onima koji su očajni i u problemima da on može učiniti sve pa i "ozdraviti osušene kosti".

Govorio je o trgovini drogom zbog koje mnogi u svijetu pate i siromaštvo.

"Ropstvo 21. vijeka najgore je ropstvo. Zbog velike pohlepe pojedinaca mnogi u svijetu strašno pate", rekao je papa Franjo.

Latinski patrijarh održao uskršnju misu u Jerusalimu

Latinski jerusalimski patrijarh Fuad Tval održao je danas uskršnju misu u Crkvi Svetog Groba u Starom gradu u Jerusalimu i pozvao papu Franja i hodočasnike iz cijelog svijeta da dođu u Svetu zemlju (Palestinu).

"Kao hrišćne Bog vas poziva ovdje da donesete svjetlost vjere u središte našeg regiona Bliskog Istoka gdje je hrišćanstvo rođeno, gdje je rođena majka crkva Jerusalima, ovdje gdje je rođen svaki hrišćanin", rekao je Tval, najiviši rimokatolički velikodostojnik u Svetoj zemlji.

Prvi put ove godine većina katolika u Svetoj zemlji slaviće Uskrs zajedno sa pravoslavnim vjernicima, sa izuzetkom zajednica u Jerusalimu i Vitlejemu koje zadržavaju obilježavanje ovog praznika po novom, Gregorijanskom kalendaru

Patrijarh je govorio i o žrtvama građanskog rata u Siriji i sirijskim izbjeglicama kao i o hrišćanima u Svetoj zemlji koji žele da izbjegnu stradanja.

Hrišćani su predstavljali više od 18 odsto stanovništva Svete zemlje 1948, kada je stvorena država Izrael, a danas ih je manje od dva odsto, rekao je latinski patrijarh Jerusalima.

Pravoslavni , koji čine većinu hrišćana u Svetoj zemlji slave Uskrs 5. maja, po starom, Julijanskom kalendaru.

Prvi put ove godine većina katolika u Svetoj zemlji slaviće Uskrs zajedno sa pravoslavnim vjernicima, sa izuzetkom zajednica u Jerusalimu i Vitlejemu koje zadržavaju obilježavanje ovog praznika po novom, Gregorijanskom kalendaru.

"Odluka da se objedini proslava Uskrsa nije laka, ali to je prvi korak ka potpunom jedinstvu koje treba da donesemo našom molitvom", rekao je Tval.

Jevrejska Pasha, kojom se obilježava izlazak Jevreja iz Egipta prema biblijskoj tradiciji, završava se sjutra uveče na kraju nedjelju dana proslave.

Sveta nedjelja u Jerusalimu završava se u nedjelju, 31. marta, Uskrsom, najvećim hrišćanskim praznikom, kada je, kako se vjeruje, Isus Hristos uskrsnuo poslije raspeća.

Galerija

Bonus video: