Park Gen Hje: Pjongjang da odustane od nuklearnog oružja

Prva predsjednica u istoriji J.Koreje se već suočava sa neuobičajenim padom popularnosti, a parlament je zagušen primjedbama na njene planove za restrukturiranje vlade
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2013. 08:16h

Predsjednica Južne Koreje Park Gen Hje pozvala je danas Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog oružja i poručila joj da će u suprotnom zapasti u još dublju izolaciju i dodatno pokvartiti odnose sa Seulom.

Park je ove izjave dala u obraćanju naciji, četiri dana pošto je i zvanično postala prva žena predsjednik u istoriji Južne Koreje.

Ona se već suočava sa neuobičajenim padom popularnosti, a parlament je zagušen primjedbama na njene prijedloge za ministre i primjedbama na njene planove za restrukturiranje vlade.

U međuvremenu, mediji komunističke Sjeverne Koreje kritikovali su početak zajedničkih vojnih manevara američke i južnokorejske armije i ocijenili da se tu radi o - pripremama za invaziju na Sjevernu Koreju.

Južna Koreja i SAD kažu da manevri imaju odbrambeni karakter.

Park Gen Hje je govor održala u sklopu 94. obilježavanja godišnjice pobune Korejaca protiv japanske kolonijalne vladavine nad poluostrvom od 1910. do 1945. godine.

Park je pozvala Tokio da preuzme odgovornost za ono što je Japan radio u prošlosti.

Galerija

Bonus video: