Oko 200 Filipinaca pokušava da prisvoji oblast u Maleziji

Filipinske i malezijske vlasti su saopštile da zahtjevi grupe treba da se riješe diplomatskim putem
2 komentar(a)
Filipini, Malezija, Foto: Beta/AP
Filipini, Malezija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.02.2013. 20:52h

Filipini su danas poslali vojni brod u vode kod istočne Malezije da bi evakuisali oko 180 državljana Filipina koji su otišli da bi jednu tamošnju oblast proglasili svojom, saopštili su danas zvaničnici.

Filipinska grupa, u kojoj je i 30 naoružanih ljudi, stigla je prije oko dvije nedjelje u Lahad Datu, primorski okrug države Sabah, za koju kažu da pripada kraljevskoj porodici iz južne filipinske pokrajine Sulu.

Malezijske vlasti koje ih smatraju naoružanim uljezima, pokušale su da ih navedu da mirno odu do petka, a rok je potom produžen do utorka, rekao je jedan malezijski zvaničnik.

Filipinske i malezijske vlasti su saopštile da zahtjevi grupe treba da se riješe diplomatskim putem.

Filipinski brod ostaće kod Lahad Datua dok se ne završe pregovori o odlasku grupe, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova u Manili.

Mjere bezbednosti uz pomorsku granicu su problem za Sabah, oblast u koju su desetine hiljada siromašnih Filipinaca pokušale da emigriraju posljednjih decenija.

Muslimanski ekstremisti s juga Filipina dvaput su ušli u Sabah 2000. godine i otimali ljude, između ostalih evropske turiste i radnike iz Malezije.

U jednom od posljednjih napada novembra prošle godine, oteta su dvojica Maležana i, vjeruje se, odvedena na jug Filipina.

Bonus video: