Pritisak na EU da Hezbolah uvrsti na listu terorista

Od svih zemalja članica EU, jedino Holandija ovaj šiitski pokret smatra terorističkom organizacijom. Pritiscima na Brisel da i Hezbolah uvrsti na listu terorističkih organizacija oštro se protive Francuska i Kipar
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2013. 16:48h

Za samoubilački bombaški napad koji se dogodio 18. jula prošle godine u Burgasu, a u kojem je život izgubilo petoro izraelskih turista, 5. februara, nakon sprovedene istrage, bugarske vlasti su okrivile pripadnike palestinskog pokreta Hezbolah.

Ovakav rasplet događaja je digao buru u diplomatskim krugovima, jer je izraelski premijer Netanijahu istog trena pozvao na odgovornost Evropsku Uniju, budući da je Bugarska njena članica. Problem je što EU, za razliku od SAD-a i Izraela, šiitski pokret iz Libana nikada nije uvrstila na listu terorističkih organizacija, nego ga smatra "ravnopravnom stranom u pregovorima za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba". Bugarski ministar unutršnjih poslova je pokušao da "ispravi grešku', izjavivši 'kako Bugarska ne okrivljuje cijeli pokret Hezbolah, nego samo jedan njegov manji militantni dio', međutim Netanijahuu je ova oprezna izjava bila dovoljna da okrivi Brisel.

'Samoubilački napad u Burgasu se dogodio na teritoriji zemlje članice Evropske Unije. Nadamo se da će Evropljani donijeti potrebne odluke na osnovu rezultata istrage', izjavio je izraelski premijer, osvrćući se na odnos Brisela prema Hezbolahu.

Američki državni sekretar je pohvalio bugarske istražitelje "za profesionalnu i vrlo detaljnu istragu" i pozvao sve vlade, a posebino vlade zemalja saveznica SAD-a u Evropi da "dogovore strategiju koja će Hezbolah tretirati kao ono što on zaista jeste, kao terorističku organizaciju".

Bugarska je, znajući za službeni stav Brisela, svo vrijeme čitavom pitanju pristupila oprezno, iako su Izrael i Vašington odmah nakon atentata okrivili Hezbolah. Ministar unutrašnjih poslova Bugarske, Cvetan Cvetanov, je izjavio da se ne radi o službenom stavu Republike Bugarske, i da se optužba ne odnosi na cijeli pokret nego na njegovo militantno krilo, pokušavajući na taj način da zadovolji i SAD i Brisel.

Međunarodna kriminalizacija šiitskog pokreta Hezbolah, koji je u vladajućoj koaliciji u libanskom parlamentu najzastupljenija stranka, je bio nepromišljen čin.

Libanski premijer, Najib Mikati, iz Bejruta poručuje da su libanske vlasti "spremne na saradnju".

Autobus u kojem su, na aerodromu u Burgasu, u eksploziji poginuli izraelski državljani

Brisel je, naravno, zatečen novonastalom situacijom. Visoka predstavnica za vanjsku politiku Evropske komisije, Ketrin Ešton, izjavila je da se 'mora ozbiljno pristupiti rezultatima istrage, obzirom da je atentat izvršen na teritoriji EU'. Međutim ni jednom riječju nije pomenula Hezbolah.

Od svih zemalja članica EU, jedino Holandija ovaj šiitski pokret smatra terorističkom organizacijom. Velika Britanija takođe pritiska Brisel da i Hezbolah uvrsti na listu terorističkih organizacija, ali se tome oštro suprotstavljaju Francuska i Kipar, koji traže čvrste dokaze za ovakve optužbe.

Bugarska je takođe bliska Francuskom stavu.

'Šest mjeseci imamo dokaze da je napad djelo Hezbolahovih ekstremista i njegovog vojnog krila', za Al-Arabiju je izjavio bugarski ministar vanjskih poslova, Esteri Nikolaj Mladenov, citirajući Cvetanova.

'Mi ćemo izvještavati naše kolege u EU i raspraviti o potrebnim mjerama kako se napadi ne bi ponovili, kao i o statusu Hezbolaha koje već duže vrijeme čeka da se konačno riješi' dodao je Mladenov, ali i izjavio kako bez čvrstih dokaza Sofija neće promijeniti svoj stav prema njemu'.

Mladenov se takođe morao pravdati pred optužbama da je popustio pred izraelsko-američkim pritiscima, pa je izjavio kako nikada niko nije vršio pritisak na bugarske istražitelje kako bi došli do ovih rezultata istrage.

Izrael i SAD sada pokušavaju iskoristiti saopštenje bugarskog ministarstva unutrašnjih poslova kako bi primorali Brisel da promijeni svoj službeni stav. Naravno, nisu izostale ni optužbe na račun Irana, koji negira bilo kakvo učešće u ovom napadu.

Hezbolah se prema svojim proglasima, a najprije vojnim i socijalnim aktivnostima, može smatrati kao "socijalistički" orijentisana stranka, koja osuđuje kapitalistički neoliberalizam, zalaže se za brigu o siromašnima i ima jasan anti-američki stav. Nacionalisti su i u odbrani svoje vjere nastupaju anti-ateistički . Zalažu se za oružanu pobunu, kako bi riješili svoje nacionalno, socijalno i vjersko pitanje.

Bonus video: