Sjutra izbori u Donjoj Saksoniji

Donja Saksonija je po površini druga najveća savezna pokrajina u Njemačkoj, a od 7,9 miliona građana, 6,1 milion će u nedjelju moći da glasa.
1 komentar(a)
Izbori Njemačka, Foto: Dpa
Izbori Njemačka, Foto: Dpa
Ažurirano: 19.01.2013. 11:17h

U njemačkoj saveznoj pokrajini Donja Saksonija sjutra se održavaju izbori za pokrajinski parlament. Ovo je prvi politički test za njemačke političke stranke u ovoj godini u kojoj se održavaju i savezni parlamentarni izbori, kao i izbori za pokrajinske parlamente u Bavarskoj i Hesenu.

Donja Saksonija je po površini druga najveća savezna pokrajina u Njemačkoj, a od 7,9 miliona građana, 6,1 milion će u nedjelju moći da glasa.

Na vlasti u ovoj federalnoj jedinici je već deset godina, dva mandata, koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Liberala (FDP), a predsjednik pokrajinske vlade je Dejvid Mekalister (David McAllister) iz CDU-a.

Najnovije ankete pokazuju da dvije koalicije koje bi bile moguće u parlamentu u Hanoveru uživaju jednako povjerenje birača. Hrišćanskim demokratama ankete daju 41 odsto, dok FDP ima pet procenata, što je i prag za ulazak u parlament.

Na drugoj strani, Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) uživa povjerenje 33 odsto birača, a Zeleni, sa kojima SPD želi da vlada u narednom mandatu, ima 13 odsto glasova.

Odlučujuće na sjutrašnjim izborima biće ponašanje više od 40 odsto i dalje neodlučnih birača, kao i to da li će Liberali, poslije neuspjeha na nizu pokajinskih izbora u protekloj godini, uopšte uspjeti da uđu u parlament. U slučaju da CDU i FDP više ne budu vladali u Donjoj Saksoniji, socijaldemokrate i zeleni zadobili bi većinu u gornjem domu parlamenta, vijeću saveznih pokrajina. Tako bi bili u mogućnosti da blokiraju niz zakona koje donose savezna vlada i Bundestag, donji dom parlamenta, u kojem većinu ima konzervativno-liberalna koalicija kancelarke Angele Merkel.

Ako bi sjutra Liberali ispali iz parlamenta u Donjoj Saksoniji, to bi izazvalo tešku krizu unutar ove stranke koja je zlatno doba doživjela u vrijeme kada ju je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka vodio tadašnji šef diplomatije Hans-Ditrih Genšer (Hans-Dietrich Genscher).

Pored toga, bio bi to i signal da bi Liberali i na saveznim izborima u septembru mogli da ispadnu iz Bundestaga ili osvoje tako mali procenat glasova da postanu neprikladan koalicioni partner za kancelarkinu CDU.

Trenutno na saveznom nivou CDU uživa simpatije 43 odsto birača, a kancelarka Merkel popularnija je nego ikada.

Međutim, do izbora je ostalo još osam mjeseci, a vlada se suočava s nizom složenih političkih i ekonomskih zadataka.

Socijaldemokrate, međutim, trenutno ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju za konzervativce. Ankete pokazuju da je posljednjih sedmica drastično opalo povjerenje birača prema ovoj stranci, a tome je doprinio prije svega kandidat SPD-a za kancelara Per Štajnbrik (Peer Steinbrueck) zbog niza nesmotrenih izjava vezanih za visinu kancelarske plate, kao i zbog spornih izvora prihoda proteklih godina.

Bonus video: