Kitovi ubice zarobljeni u ledu zaliva Hadson

Dvanaest kitova ubica moglo bi uskoro da ugine pošto su ostali zarobljeni u ledu u Zalivu Hadson, u blizini obale sjevernog Kvebeka, prenose lokalni mediji
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2013. 12:11h

Na snimku, postavljenom na sajt CBC-a, vide se ogromni kitovi kako naizmjenično izranjaju da udahnu vazduh kroz mali otvor u ledu.

Tomi Paliser, koji je doputovao do mjesta gdje su kitovi zarobljeni, tvrdi da se ta rupa u ledu smanjuje što bi moglo da bude opasno po ove ogromne sisare koji žive u vodi, ali kojima je potreban vazduh da bi preživeli.

Federalne vlasti poslaće tim stručnjaka koji bi trebao da pomogne kitovima.

Gradonačelnik mjesta Inukjuak u kojem žive uglavnom eskimi, Peter Inukpuk pozvao je vlasti da pošalju ledolomac koji bi kitovima otvorio put to otvorenog mora.

Zaliv Hadson zaledio se prije dva dana i još uvijek je moguće razbiti led pošto nije toliko debeo kao prethodnih godina.

Zvaničnici, međutim, smatraju da bi slanje ledolomca bilo komplikovano i skupo a da postoji šansa i da ne stignu na vrijeme.

Stručnjaci su lokalnim medijima rekli da nije neobično da kitovi ostanu zarobljeni u ledu što često dovodi do smrti nesrećnih životinja, piše AFP.

Galerija

Bonus video: