Južna Koreja: Prva osuda na hemijsku kastraciju za pedofila

Osuđenik, poznat samo po prezimenu Pju, optužen je za seksualne odnose s petoro tinejdžera
2 komentar(a)
laboratorija, Foto: Beta
laboratorija, Foto: Beta
Ažurirano: 03.01.2013. 12:51h

Sud u Seulu osudio je 31-godišnjeg pedofila na 15 godina zatvora i naredio da bude podvrgnut hormonskom tretmanu koji potiskuje seksualne nagone.

To je prvi put da je sud naredio takvu mjeru otkad je u julu 2011. u Južnoj Koreji stupio na snagu zakon koji dopušta hormonsku terapiju ili hemijsku kastraciju osuđenih pedofila, prenijela južnokorejska agencija Jonhap.

Osuđenik, poznat samo po prezimenu Pju, optužen je za seksualne odnose s petoro tinejdžera koje je upoznao preko interneta između novembra 2011. i maja 2012. Pju im je zaprijetio da će video snimke njihovih seksualnih odnosa i fotografije golih maloljetnika postaviti na internet. Silovao ih je uz prijetnju oružjem.

Novi zakon omogućava sudijama da seksualnim prestupnicima koji su napadali djecu mlađu od 16 godina narede da budu podvrgnuti medicinskom postupku poznatom kao hemijska kastracija, čije djelovanje može trajati do 15 godina.

Nakon što je Pju medicinski dijagnostikovan poremećaj seksualne želje, tužilaštvo je u avgustu zatražilo od suda da mu izrekne mjeru hemijske kastracije.

Sud je takođe odredio da informacije o Pjuu budu dostupne javnosti narednih 10 godina i da nosi elektronsku narukvicu oko članka 20 godina poslije puštanja iz zatvora.

Pju će biti podvrgnut hormonalnom tretmanu dva mjeseca prije odsluženja kazne zatvora i puštanja na slobodu, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Južna Koreja prva je zemlja u Aziji koja je uvela takvu kaznu, iako se ona godinama primjenjuje u Nemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Poljskoj i američkoj državi Kaliforniji.

Korišćenje hemijske terapije, iako efikasno, ostaje kontraverzno pitanje jer mnogi kritičari tvrde da nasilna hemijska kastracija predstavlja kršenje ljudskih prava.

Hemijska kastracija uključuje davanje anti-androgenih lekova muškarcima, poput ciproterona ili kontracepcijskog sredstva Depo-Provera.

Kod muškaraca ti hemijski proizvodi smanjuju seksualni nagon, seksualne fantazije i mogućnost seksualnog uzbuđenja.

Zbog tog tretmana nekima se, kao nuspojava, ubrzano povećava tjelesna masa i smanjuje gustina kostiju. Dugoročno, moguć je razvitak kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze, a kod muškaraca može doći i do pojave velikih grudi.

Bonus video: