Kamerun: 84 vojnika i policajca poginula u sukobu sa anglofonim separatistima

U sjeverozapadnom i jugozapadnom dijelu Kameruna gotovo su svakodnevni sukobi pripadnika snaga bezbjednosti i separatističkih oružanih grupa koje traže ponovno uvođenje anglofone države Kamerun koja je na kratko bila između dva Svjetska rata pod mandatom Velike Britanije
110 pregleda 0 komentar(a)
Kamerun vojska, Foto: Twitter
Kamerun vojska, Foto: Twitter
Ažurirano: 20.06.2018. 19:53h

Premijer Kameruna Filemon Jang izjavio je danas da su u sukobima koji su izbili krajem 2017. godine sa naoružanim separatistima u anglofonom dijelu zemlje stradala 84 vojnika i policajca, javila je agencija AP.

Jang je danas predstavio novi plan hitne humanitarne pomoći od 220 miliona dolara za nekoliko stotina hiljada civila koji žive u lošim uslovima zbog napada tih naoružanih grupa.

U sjeverozapadnom i jugozapadnom dijelu Kameruna gotovo su svakodnevni sukobi pripadnika snaga bezbjednosti i separatističkih oružanih grupa koje traže ponovno uvođenje anglofone države Kamerun koja je na kratko bila između dva Svjetska rata pod mandatom Velike Britanije.

Kamerun je bio njemačka kolonija sve do Prvog svjetskog rata, posle čega je podijeljen između Francuske i Britanije. Francuski Kamerun je postao nezavisan 1960. godine, a 1961. se ujedinio sa britanskim dijelom Kameruna.

Anglofoni dio Kameruna traži veću autonomiju i smatra se marginalizovanim u odnosu na frankofoni dio.

Anglofoni dio stanovništva Kameruna čini jednu petinu od 25 miliona stanovnika te zemlje.

Prema navodima UN, oko 160.000 ljudi je napustilo svoje domove zbog sukoba, prenijela je agencija AFP.

Bonus video: