Surovost na američkoj granici: Djeca u kavezima plaču i dozivaju roditelje

Zbog politike "nulte tolerancije", kako bi se spriječile ilegalne imigracije, u proteklih šest nedjelja dvije hiljade djece razdvojeno je od svojih roditelja
57 pregleda 13 komentar(a)
djeca, kavezi, Foto: Screenshot (YouTube)
djeca, kavezi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.06.2018. 16:06h

Američki mediji objavili su snimke na kojima se čuje plač djece, koja su zatvorena u kavezima u jednom od kampova na američko-meksičkoj granici.

Snimci su se vrlo brzo proširili internetom i izazvali burne reakcije.

Zbog politike "nulte tolerancije", kako bi se spriječile ilegalne imigracije, u proteklih šest nedjelja dvije hiljade djece razdvojeno je od svojih roditelja. Zbog toga su se protiv takve politike administracije američkog predsjednika Donalda Trampa pobunile njegova supruga Melanija, ali i Laura Buš, supruga bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša.

Da li se Melanija suprotstavlja suprugu: "Mrzim kad djecu odvajaju od roditelja" >>>

Tramp, inače, kaže da je za ovakvu politiku kriv "zakon koji su demokrate dale SAD", ali je nejasno na koji tačno zakon misli, napominje BBC.

U tvitu objavljenom u subotu, Tramp je pozvao demokrate da sa republikancima rade na izradi novog zakona, dok kritičari ukazuju da je odvajanje djece od roditelja politika koju je javni tužilac Džef Sešns najavio prošlog mjeseca, te da za obustavljanje te politike nije potrebna akcija Kongresa.

Istovremeno, analitičari kažu da značajnu promjenu predstavlja odluka Ministarstva pravde da krivično goni roditelje zbog prvog ilegalnog prelaska granice, dok se djeca krivično ne terete, što znači da ne mogu biti zajedno u zatvoru.

Bonus video: