Nevjerovatan poduhvat u Kini: Skratili putovanje vozom za 14 sati

Vozovi na novoj pruzi će voziti 350 kilometara na sat, dok je uobičajena brzina na prugama ove vrste 300 kilometara na sat
12 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 12:10h

Pruga za brze vozove iz Pekinga do Guangžua na otvorena je za saobraćaj, a putovanje je skraćeno sa 22 sata na samo osam sati.

To je najduža pruga za brze vozove u svijetu i iznosi 2.298 kilometara, navelo je ministarstvo. Dio pruge na relaciji Vuhan-Guangžu je operativan od decembra 2009. godine, a dio na relaciji Džengdžu-Vuhan od 28. septembra ove godine.

Vozovi na novoj pruzi će voziti 350 kilometara na sat, dok je uobičajena brzina na prugama ove vrste 300 kilometara na sat. Posljednja dionica pruge dugačka 693 kilometra, imala je probna putovanja 11. novembra.

Ta proba je dobro prošla i sve normalno funkcioniše, izjavio je predstavnik željeznice Vang Čunlei. Još se ne zna cijena karata za celu relaciju Peking-Guangdžou, ali je sadašnja cijena na relaciji Džengdžou-Vuhan 0,73 juana (12 američkih centi) po kilometru za prvu klasu i 0,46 juana za drugu klasu.

Maksimalna sigurnost

Nova linija je prilika da kinesko ministarstvo saobraćaja, koje se nalazi na udaru oštrih kritika zbog skandala i pogrešnih poteza, da povrati dio izgubljenog ugleda.

Nesreća brzog voza koja se desila u junu 2011. kada je poginulo 40 osoba otvorila je pitanja o sigurnosti rastuće željezničke mreže u Kini i zaprijetila da planovi za izvoz tehnologije brzih vozova padnu u vodu.

"Razvili smo niz efikasnih mjera za sigurnost željezničkog saobraćaja", rekao je Žu Li, šef uprave za nauku i tehnologiju ministarstva saobraćaja. "U stanju smo da pružimo maksimalnu sigurnost", dodao je.

Nakon nekoliko željezničkih nesreća, vlada je u petogodišnjem planu do 2015. drastično smanjila investicije u željezničku mrežu i to za 80.27 milijardi dolara.

Galerija

Bonus video: