UN za Bliski istok bez nuklearnog oružja

U UN-u usvojena rezolucija kojom se Izrael poziva da omogući inspekciju nuklearnih postrojenja. Rezolucija podržava i održavanje konferencije o zabrani nuklearnog oružja na Bliskom istoku.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2012. 13:29h

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom je pozvala Izrael da omogući inspekciju svojih nuklearnih postrojenja i kojom je podržala održavanje konferencije o zabrani nuklearnog oružja na Bliskom istoku.

Za rezoluciju su glasale 174 članice UN, šest je bilo protiv, a šest uzdržano. Protiv su bili Izrael, SAD, Kanada, Maršalska ostrva, Mikronezija i Palau.

Ujedinjene nacije tom rezolucijom pozivaju Izrael da se pridruži Sporazumu o neširenju nuklearne tehnologije "bez daljeg odlaganja" i da otvori svoja nuklearna postrojenja za inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Izrael, iako se vjeruje da posjeduje nuklearno oružje, odbija da to potvrdi ili demantuje, a odbija i da se pridruži tom sporazumu, zajedno sa Indijom, Pakistanom i Sjevernom Korejom, koje takođe, kako se pretpostavlja, posjeduju atomsko oružje.

Konferenciji u Helsinkiju sredinom decembra trebalo je da prisustvuju sve arapske zemlje i Iran, ali je SAD 23. novembra saopštio da je skup otkazan, navodeći kao razlog političku situaciju u regionu i prkosan stav Irana u vezi sa neširenjem atomskog naoružanja.

Iran i neke arapske zemlje tvrdile su da je pravi razlog otkazivanja konferencije odbijanje Izraela da prisustvuje skupu u Finskoj.

Na arapski predlog o stvaranju Bliskog istoka bez oružja za masovno uništenje, 189 potpisnica Sporazuma o nuklearnom neširenju pozvalo je na održavanje konferencije o uspostavljanju takve slobodne zone.

Rezolucija UN, kojom se pozdravlja ta konferencija, odobrena je u komitetu za razoružanje prije nego što je skup otkazan.

Stav Izraela je da prvo mora da bude potpisan bliskoistočni mirovni sporazum prije uspostavljanja zone slobodne od oružja za masovno uništenje.

Muslimanske zemlje u tom regionu tvrde da neprijavljeni nuklearni arsenal koji posjeduje Izrael predstavlja najveću prijetnju miru u regionu.

Rezolucije koje usvoji Generalna skupština UN nisu pravno obavezujuće, ali predstavljaju stav međunarodne zajednice i imaju moralnu i političku težinu.

Obama Moskvi: Zajedno protiv nuklearnog oružja

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je Rusiju da se pridruži SAD u nastavku programa Nan-Lugar za uništenje nuklearnog i hemijskog oružja, koji traje 20 godina.

"Rusija je poručila da naš sporazum više ne važi zbog razvoja odnosa između naše dvije zemlje", izjvio je Obama.

Obama je rekao da sa Rusijom rade kao sa ravnopravnim partnerom i da treba da nastave saradnju, jer je to, kako je rekao važno za bezbjednost dvije zemlje.

On je istakao da borba protiv nuklearne prijetnje podrazumijeva i borbu protiv terorista koji pokušavaju da dođu do oružja za masovno uništenje.

Galerija

Bonus video: