Urušio se tunel u Japanu

Najmanje tri osobe su poginule, a dvije se vode kao nestale poslije rušenja dijela tunela u Japanu. U tunelu zarobljeno najmanje tri vozila, a dim, vozila i betonske ploče otežavaju spasiocima da im se približe
2 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2012. 12:47h

Najmanje tri osobe su poginule, a dvije se vode kao nestale poslije urušavanja dijela tunela na autu-putu 80 kilometara zapadno od Tokija oko osam časova ujutro po lokalnom vremenu.

Nesreća se dogodila kada se u dužini od 60 metara obrušio dio tunela Sasago, koji povezuje Tokio sa centralnim dijelom Japana. U tunelu je zarobljeno nekoliko automobila, a dim otežava spasiocima da im se približe.

Teške betonske ploča svaka dužine pet metara koje služe kao podupirači krova pale su sa visine od 4,5 metra na najmanje tri automobila, od kojih se jedan zapalio.

Lokalna policija prefekture Jamaniši saopštila je da su u spaljenom vozilu uočena tri tijela, te da spasioci još uvijek nisu dospjeli do preostala dva zatrpana vozila.

Dvije osobe prebačene su u bolnicu, a vlasti smatraju da se u tunelu nalazi najmanje još sedam ljudi.

Japanski mediji javljaju da je jedna od tih osoba sigurno živa. Riječ je o vozaču kamiona koji se telefonom javio svojoj firmi i zatražio pomoć, pri tom se požalivši na teškoće u disanju.

U tunelu dužine 4.700 metara u trenutku nesreće bilo je oko 25 vozila, a do pada krovne konstrukcije došlo je na blizu dva kilometra od izlaza na strani bližoj Tokiju.

Jedna žena koja je uspjela da pobjegne iz vozila zarobljenog u tunelu rekla je vlastima da nije sigurna u kakvom su stanju još petoro ljudi koji su bili u vozilu sa njom.

Spašavanje sporo teče zbog opasnosti od novog obrušavanja krova, uništenih vozila i velikih komada betona.

Lokalne vlasti saopštile su i da je prije dva mjeseca izvršena inspekcija krovne konstrukcije tunela, ali da tada nisu uočene nikakve nepravilnosti.

Tunel Sasago završen je 1977. godine i drugi je po dužini tunel na toj dionici auto-puta koji povezuje japansku prijestonicu sa centralnim dijelom zemlje.

Galerija

Bonus video: