Sjećanje na žrtve Vukovara: Markač i državni vrh predvode kolonu

Dolazak Markača u Vukovar, na centralnu manifestaciju Dana sjećanja na žrtve i 21. godišnjice pada grada, izazvao je opšte oduševljenje velikog broja građana
52 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2012. 12:38h

Koloni sjećanja na žrtve Vukovara koju predvodi hrvatski državni vrh, predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović priključio se i general Mladen Markač.

Njega je Haški tribunal oslobodio krivice za ratne zločine u operaciji "Oluja".

Dolazak Markača u Vukovar, na centralnu manifestaciju Dana sjećanja na žrtve i 21. godišnjice pada grada, izazvao je opšte oduševljenje velikog broja građana, prenijeli su hrvatski mediji.

Haški tribunal je u petak donio oslobađajuću presudu za hrvatske generale Markača i Anta Gotovinu koji su u prvostepenoj presudi bili osuđeni na 18, odnosno 24 godine zatvora za zločine počinjene tokom i nakon vojne akcije hrvatske vojske Oluja avgusta 1995. godine.

Gotovina je ranije rekao da danas neće doći u Vukovar i da se ima kada pokloniti svojim poginulim saborcima.

Ratni sukobi počeli su 13. avgusta 1991, a JNA je zauzela grad 18. novembra. Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procjenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 odsto grada.

Civilna vlast u Vukovaru je uspostavljena početkom decembra 1991. godine. Donijeta je odluka da Vukovar bude administrativni centar "Srpske oblasti Slavonije, Baranje i zapadnog Srema".

Istočna Slavonija bila je pod upravom Prelazne administracije UN (UNTAES) od 15. januara 1996. godine do 15. januara 1998, kada je vraćena pod upravu Hrvatske.

Za zločine u Vukovaru Međunarodni tribunal u Hagu je optužio nekadašnjeg gradonačelnika tog grada Slavka Dokmanovića, trojicu bivših oficira JNA - Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića, i bivšeg predsjednika "vlade" te oblasti Gorana Hadžića.

Dokmanović je uhapšen u junu 1997, a godinu dana kasnije izvršio je samoubistvo u pritvorskoj jedinici Tribunala. Mile Mrkšić je osuđen na 20 godina zatvora, Veselin Šljivančanin pravosnažno na 10 i u međuvremenu je pušten na prijevremenu slobodu, a Miroslava Radića haški Tribunal je oslobodio krivice.

Haški optuženik Goran Hadžić je bio u bjekstvu do jula 2011. godine kada je uhapšen i izručen Tribunalu u Hagu, gdje mu je prije mjesec dana počelo suđenje.

Pred srpskim pravosuđem 15 osoba je pravosnažno osuđeno na višegodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina na teritoriji Vukovara 1991. godine.

Na mjestu stradanja oko 200 civila i vojnika zarobljenih nakon pada Vukovara otvoren je 2006. spomen-dom "Ovčara".

Bonus video: