Sendi stiže: Pratite dolazak uragana uživo (veb-kamere)

Američki mediji su objavili nekoliko listi sa linkovima ka brojnim veb-kamerama koje su javno dostupne u Njujorku, Nju Džersiju, Atlantik Sitiju, Vašingtonu itd.
135 pregleda 84 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2012. 19:09h

Istočna obala SAD očekuje žestok udar uragana Sendi, a dolazak superoluje se može pratiti preko brojnih veb-kamera.

Američki mediji su objavili nekoliko listi sa linkovima ka brojnim veb-kamerama koje su javno dostupne u Njujorku, Nju Džersiju, Atlantik Sitiju, Vašingtonu, među kojima se izdvaja ona postavljena na vrhu (na baklji) Kipa slobode.

Izdvajamo nekoliko linkova za veb-kamere, preko kojih možete pratiti uživo dolazak uragana.

>>> Njujork - Kip slobode

>>> Njujork - pogled na Bruklinski most

>>> Njujork - The New York Times

>>> Virdžinija Bič

>>> Nju Džersi

Predsjednik SAD Barak Obama na današnjoj konferenciji je kazao da ne brine oko predstojećih predsjedničkih izbora, već da je zabrinut za porodice.

"Ovo je oluja koja bi mogla da pogodi milione ljudi, a kampanja će se već nekako snaći", kazao je Obama.

Google prati uragan, ugroženo oko 50 miliona ljudi

Google je pokrenuo interaktivnu kartu na kojoj prikazuju put uragana Sendi i važne informacije u vezi sa o lujom. Karta Njujorka donosi lokacije centara za evakuaciju i skloništa koje je otvorio Crveni krst.

Wall Street Journal je danas suspendovao naplaćivanje svog sajta (cijena je inače pet dolara nedjeljno), dok je New York Times svoju naplatu suspendovao sinoć.

OVDJE možete pratiti Google mapu

Njujork je od jutros zatvoren grad poslije odluke vlasti da zbog opasnosti od uragana Sendi zatvore cjelokupan gradski prevoz, uključujući i podzemnu željeznicu, autobuse i vozove, škole, fakukltete, berzu, čak i Ujedinjene nacije.

Uragan Sendi potopio čuveni brod "Bounty" >>>

Naredba o zatvaranju gradskog prevoza u Njujorku, gdje živi osam miliona stanovnika, izdata je zbog rizika od poplava uzrokavanih uraganom Sendi, koji treba da pogodi sjevero-istok SAD.

Ugroženo je oko 50 miliona ljudi. Zbog uragana, čiji se dolazak predviđa večeras, vanredno stanje proglašeno je u državama od Sjeverne Karoline do Konektikata.

Internet stručnjaci upozoravaju na pojavu lažnih fotografija, malicioznih internet adresa... te navode da bi korisnici trebalo da budu obazrivi prije nego ih podijele dalje ili odluče da prate linkove...

Juče je otkazao više od 7.500 avionskih letova. Desetine hiljada ljudi u priobalnim zonama od Merilenda do Konektikata bilo je primorano da napusti svoje gradove, uključujući i 50.000 stanovnika države Delavar, 30.000 u Atlantik Sitiju i Nju Džersiju, gdje su kazina morala da se zatvore, što se za 34 godine dogodilo samo četiri puta.

Vlasti su upozorile da bi Njujork mogao da bude pogođen talasom vode visokim i do 3,3 metara, koji će poplaviti niže djelove Menhetna i podzemne tunele i uništiti dalekovode.

Uragan Sendi koji je na Karibima odnio 65 života, sinoć se oko ponoći nalazio na oko 780 kilometara južno od Njujorka, a kretao se prema sjeveru brzinom od 22,53 kilometara na sat.

Očekuje se da će uragan kasno večeras ili rano sjutra ujutru stići do Nju Džersija i da će se sudariti sa talasom hladnog vazduha sa zapada.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je apelovao na stanovnike donjeg dijela Menhetna i Kvinsa da napuste svoja mjesta stanovanja.

"Ako se ne evakuišete, ne samo da rizikujete svoj život, nego opasnosti izlažete živote onih koji bi došli da vas spašavaju", rekao je on i dodao da je riječ o "ozbiljnoj i opasnoj oluji".

Guverner Nju Džersija izabrao je manje ljubazan način da apeluje na stanovnike izloženih regiona da napuste svoje gradove. "Ne budite glupi. Idite odatle", rekao je on.

Galerija

Bonus video: