Iranski disidenti dobtnici nagrade Saharov

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je na današnjoj plenarnoj sjednici EP koja se održava u Strazburu pročitao imena ovogodišnjih dobitnika ove prestižne nagrade
2 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 12:01h

Dobitnici nagrade Saharov za 2012. godinu, koju Evropski parlament dodjeljuje za izuzetna postignuća na polju ljudskih prava i slobode misli su iranska pravnica i politička aktivistkinja Nasrin Sotudeh i iranski filmski reditelj Džafar Panahi.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je na današnjoj plenarnoj sjednici EP koja se održava u Strazburu pročitao imena ovogodišnjih dobitnika ove prestižne nagrade.

Kada je objavljeno da su dobitnici istaknuti iranski politički aktivisti i disidenti Nasrin Sotudeh i Džafer Panahi, velikom dvoranom Parlamenta prolomio se aplauz.

Odluka o dodjeli nagrade Saharov dolazi deset dana nakon što se saznalo da je Nasrin Sotudeh, koja služi jedanaestgodišnju zatvorsku kaznu u zloglasnom zatvoru Evin kod Teherana, stupila u štrajk glađu.

Poznata iranska pravnica Nasrin Sotudeh uhapšena je zbog neslaganja sa nepoštivanjem pravne procedure na iranskim sudovima.

Jedan od njenih najpoznatijih slučajeva je bio odbrana 19 godišnjeg Araša Rahmanipura, koji je uhapšen prilikom demonstracija nakon predsjedničkih izbora u junu 2009. godine. Rahmanipur, koji je u vrijeme hapšenja bio maloljetan, osuđen je na smrt zbog „pokušaja svrgavanja vlade“ i obješen u januaru 2010. godine.

Prilikom izricanja presude, Sotudeh se žalila na nepoštivanje pravne procedure i politički karakter suđenja te izjavila da „ukoliko ne može ništa da učini kako bi spasila svoje klijente, voljela bi da bude obješena sa njima“.

Protiv nje je podnesena krivična prijava zbog „zavjere protiv nacionalne bezbjednosti i propagande protiv Islamske republike“ i u januaru prošle godine je osuđena na 11 godina strogog zatvora.

Drugi dobitnik ovogodišnje nagrade Saharov je poznati i cijenjeni iranski filmski reditelj Džafar Panahi. Njegovi filmovi se bave socijalnom slikom današnjeg Irana, životom u gradovima i problemom žena u iranskom društvu.

Za svoj film „Krug“ iz 2000-te, koji problematizuje pitanje žene u opresivnom islamskom društvu, dobio je najviše priznanje Venecijanskog filmskog festivala – „Zlatni lav“, nagradu filmskog festivala u San Sebastijanu i nagradu UNICEF-a.

Za film „Ofsajd“ koji takođe tematizira težak položaj žena, koje su pod pritiskom rigidnih vjerskih vođa ali i društvene zajednice i obitelji, Panahi je 2006. godine dobio „Srebrnog medvjeda“ na Berlinskom filmskom festivalu. Iransko Ministarstvo uprave zabranilo je distribuciju filma u iranskim bioskopima, pa „Ofsajd“ nije mogao da bude nominovan za nagradu „Oskar“ za najbolji strani film.

Panahi je zbog svog rada hapšen čak šest puta, a bilo mu je preporučeno da napusti Iran i ode u emigraciju, što je on odbio.

Posljednji put je uhapšen u decembru 2010. godine i optužen je zbog „kovanja zavjere sa namjerom da počini zločin protiv nacionalne bezbjednosti i propagande protiv Islamske republike“. Osuđen je na 6 godina strogog zatvora u Evinu.

Nagrada Saharov dodjeljuje se od 1988. godine i nosi ime u sjećanje na sovjetskog atomskog fizičara i disidenta, dobitnika Nobelove nagrade za mir, Andreja Saharova. Nagradu, na prijedlog Komiteta za spoljne odnose dodjeljuje Evropski parlament, a uz nju ide i novčani iznos od 50 hiljada eura.

Uz iranski dvojac, u najužoj konkurenciji za nagradu ove godine su bile članice ruske pank grupe „Pusi Rajot“ i bjeloruski politički aktivista Ales Bialiacki.

Prvi dobitnik nagrade Saharov bio je južnoafrički borac protiv aparthejda i kasniji predsjednik Južnoafričke republike Nelson Mandela.

Među ostalim dobitnicima ističu se još i vođa Praškog proljeća 1968. Aleksandar Dubček, burmanska opozicijska političarka Aung San Su Ći, kosovski disidenti i politički aktivisti Adem Demaći i Ibrahim Rugova, argentinske „Žene sa Trga Mažo“, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan i petorica istaknutih aktivista prošlogodišnjeg „Arapskog proljeća“.

Galerija

Bonus video: