Anđelina Džoli: Malali treba dati Nobelovu nagradu za mir

Malala Jusufzai je vodila kampanje za uključivanje u školski sistem djevojčica u oblasti pod kontrolom talibana
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2012. 10:24h

Ambasadorka dobre volje UNHCR-a Anđelina Džoli zahtijeva da se 14-godišnja djevojčica Malala Jusufzai, koju su talibani teško povrijedili, kandiduje za Nobelovu nagradu za mir.

Džoli je saopštila da je djevojčica bila na meti talibana samo zato što je branila jednakost u obrazovanju. Kazavši kako ne razumije da djevojčica može postati meta samo zbog svog mišljenja, Džoli je kazala da komitet koji određuje dobitnika Nobelove nagrade za mir treba uzeti u obzir i Malalu kao kandidatkinju.

Ministar unutrašnjih poslova Pakistana Rahman Malik, u izjavi medijima, kazao je da će predložiti skupštini te zemlje da mala Malala bude nagrađena "Medaljom za hrabrost".

Malala Jusufzai je vodila kampanje za uključivanje u školski sistem djevojčica u oblasti pod kontrolom talibana, a prošle godine je dobila "Nacionalnu nagradu za mir" u Pakistanu.

Malala je teško ranjena u atentatu 9. oktobra ove godine. Talibanski napadač pucao je u Malalu dok se školskim autobusom vraćala kući i teško je ranio u glavu i vrat.

Bonus video: